Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe schatting over aantal servers van Google

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 2 augustus 2011 08:07 uur

Google gebruikt ongeveer 900.000 servers. Althans, volgens de meest recente schatting die is uitgevoerd door hoogleraar Jonathan Koomey van Stanford University. Hij berekende de omvang van het serverpark aan de hand van het energieverbruik door Google. Eerdere schattingen kwamen ruim boven 1 miljoen servers.

Google zelf doet normaliter geen enkele mededeling over de aantallen servers die het bedrijf in gebruik heeft. Koomey kreeg echter wel informatie over het energieverbruik: dat zou minder zijn dan 1 procent van de totale, wereldwijde datacenterconsumptie. “Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat Google dergelijke gedetailleerde informatie verstrekt over het energieverbuik”, aldus Koomey op zijn blog.

Het totale verbruik voor alle datacenters is berekend op 198,8 miljard kWh per jaar. Daarmee zijn datacenters goed voor 1,3 procent van het totale energieverbruik in de wereld.

Spanner
De aantallen servers van Google zullen in de komende jaren overigens flink toenemen. Het bedrijf heeft met Spanner een systeem waarmee Google grotere aantallen servers wereldwijd kan managen over verschillende datacenters. Het totale serverpark kan daarmee uitgroeien tot 10 miljoen servers.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.