Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kabinet: Netwerkneutraliteit beschermen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 29 augustus 2006 14:42 uur

Afgelopen week heeft het kabinet ingestemd met het Beleidskader Elektronische Communicatie (BEC); Nederland in Verbinding om er voor te zorgen dat Nederland haar mondiale positie behoudt en versterkt op het gebied van elektronische communicatie. Het voorstel hiervoor kwam van de ministers Wijn (Economische Zaken) en Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties).

Dit beleidskader is mede tot stand gekomen op basis van de input die door het ministerie van Economische Zaken werd verkregen via het seminar ‘De toekomst van de elektronische communicatie’,  waar ik vorig jaar zelf ook mijn input voor dit beleidskader heb gegeven.

De bewuste tekst over Netwerkneutraliteit uit: Beleidskader Elektronische Communicatie (BEC); Nederland in Verbinding

Netwerkneutraliteit
Eén van de meest waardevolle fundamentele eigenschappen van het Internet is de end to end koppeling tussen gebruikers op basis van het Internetprotocol. Het komt er op neer dat iedere gebruiker iedere andere gebruiker via het internet een boodschap kan sturen, zonder tussenkomst van de partij (de Internet Service Provider) die toegang biedt tot het net. Door het end to end principe kon het Internet zich ontwikkelen tot een publieke ruimte waar bedrijven en particulieren onderling vrij en transparant communiceren en handel drijven. Het kabinet meent dat in principe klanten van het ene netwerk diensten af moeten kunnen nemen van aanbieders die hun diensten aanbieden op andere netwerken. En dienstenaanbieders moeten hun diensten kunnen aanbieden op netwerken van anderen. De komende jaren zal het belang van een goede waarborging van onbelemmerde end-to-end connectivity toenemen. De ontkoppeling van de toegang tot Internet en toegang tot de diensten over het Internet is voor veel communicatiediensten, zoals chatten en email, de normaalste zaak van de wereld. Het huidige reguleringskader bevat op dit punt echter nog onduidelijkheden, waardoor die ontkoppeling bij sommige diensten in gevaar zou kunnen komen, bij voorbeeld omdat netwerkaanbieders betaling vragen voor sommige diensten of content, of die vertragen of blokkeren als ze van concurrerende aanbieders komen. Indien het end-to-end principe in gevaar zou komen kan dat aanleiding zijn voor de overheid om te interveniëren.

Het volledig document is hier te downloaden.

Bij mijn weten is Nederland het eerste land ter wereld dat zich zo expliciet vóór Netwerkneutraliteit uitspreekt. Nog interessanter is het dat nog geen enkel nieuwsmedium dit heeft gemeld, gezien de felle discussie die er op dit moment wereldwijd heerst.

Via: ECP.NL

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...