Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

VMware past licenties vSphere 5 aan na kritiek

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 5 augustus 2011 08:06 uur

VMware gaat het prijsmodel en licentiestrcutuur op vSphere 5 aanpassen na flinke kritiek van klanten. Veel vooral kleinere klanten werden geconfronteerd met een behoorlijke prijsstijging bij de overstap van vSphere 4 naar 5. Doel was om deze gebruikers op deze wijze over te halen om gebruik te maken van virtuele datacenters in vCloud. VMware kondigde de wijzigingen aan in een blogpost.

In vSphere 4 kon een virtuele machine over maximaal 8 virtuele cpu’s beschikken, tegen 32 cpu’s in versie 5. Daar staat tegenover dat een klant in versie 5 afrekent per fysieke cpu en niet meer op basis van fysieke cpu-cores en het fysieke geheugen van een server. In vSphere 5 is de allocatie van hoeveelheid geheugen per cpu bovendien beperkt. Een klant die meer geheugen per cpu wil gebruiken, moet dan meer licenties kopen.

Piekgebruik
Het nieuwe licentiebeleid kwam VMware op harde kritiek te staan. Daarom past het bedrijf de structuur nu aan. Zo zal VMware niet meer dan 96Gb RAM per virtuele machine in rekening brengen. Bij een machine met virtueel geheugen tot 1Tb – mogelijk in vSphere 5 – betaalt de klant dus alleen voor de eerste 96Gb. Bovendien betaalt de klant niet langer op basis van piekgebruik, maar wordt de rekening bepaald over het gemiddelde per jaar.

Randy, 5 augustus 2011 8:36 am

Belangrijker is de aanpassing die in het VSSP programma voor providers gemaakt is. Waar oude lopende contracten per VM betalen en zelf een vCenter server (10.000 euro ex SNS) moesten aanschaffen gaat het nieuwe model ook op afrekenen per gealloceerd geheugen uit en zit de vCenter server in het pakket. (Net als andere tools zoals VCloud, Storage vMotion naar Standaard, etc.). Met name kleinere servers kunnen nu tot 20 euro goedkoper aangeboden worden.

Martijn, 5 augustus 2011 3:49 pm

Randy: In het vsphere 4 VSSP programma kon je vcenter ook gewoon huren i.p.v. aanschaffen? Scheelt nogal in de kosten.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.