Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Veel Nederlandse websites laden te traag’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 9 augustus 2011 08:05 uur

De laadtijd van veel Nederlandse websites neemt vaak vier tot tien seconden in beslag. Daardoor wachten Nederlanders gemiddeld 4 minuten per dag op het laden van Nederlandse websites.

Dat beweert althans het bedrijf Speedprofs.com dat de laadtijd van de honderd populairste Nederlandse websites heeft onderzocht en de resultaten heeft gecombineerd met data van Google, ITU, Nielsen, New Relic en TNS-NIPO.

Websites van grote internetbedrijven zoals Microsoft, Google en Facebook laden allemaal in minder dan 1 seconde, volgens de onderzoekers. “Bedrijven die slecht scoren, zijn onder andere het AD, Ziggo, RTL en Groupon die er vier tot tien keer zo lang over doen.”

Fileprobleem
“Als we gemiddeld 88 pagina’s per dag bezoeken, wachten we daar in totaal zo’n 4 minuten per persoon op”, aldus Speedprofs.com. Met zo’n 11 miljoen Nederlandse internetgebruikers komt dat neer op ongeveer 700.000 uur wachttijd per dag. Speedprofs.com claimt dat het ‘fileprobleem’ daarmee op internet groter is dan op de Nederlandse wegen.

Dat het laden van de websites zo lang duurt, komt voor een deel omdat slechts weinig sites zijn geoptimaliseerd voor smartphones en tablets met tragere verbindingen, zo stelt Speedprofs. Hierdoor moeten gebruikers langer wachten tot websites helemaal geladen zijn. Bovendien worden veel websites met te veel toeters en bellen volgestopt waardoor de laadtijd alleen maar toeneemt.

“Collectief wachten op trage sites heeft ook een economische implicatie”, zegt Donald Res, oprichter van SpeedProfs.com. De arbeidsproductiviteit zou kunnen stijgen als de laadtijd gehalveerd wordt.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.