Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opstandelingen halen website Libische registry neer

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 23 augustus 2011 08:03 uur

Niet alleen op straat wordt de strijd tegen de Libische leider Khadafi gevoerd.  Ook online hebben hackers zich goed bewapend. Maandag werd de website van de registry van de Libische toplevel domein .ly overgenomen.

Op de site nic.ly was maandag een afbeelding met een vlag te zien met de tekst ‘bye bye Gaddafi’ vergezeld van de datum 17 februari. Dat is de dag dat Libische protestanten hun opstand begonnen en er doden vielen omdat veiligheidstroepen in alle hevigheid probeerden de rust te bewaren.

Hacken, het gebruik van sociale media en internet voor sociale en politieke doelen is tegenwoordig erg populair. Daarom sloot Khadafi het land in maart nog helemaal af van internet. Na ruim 150 dagen hebben de hackers de macht over Libische leider op internet overgenomen, schrijft The Register.

Overigens was de website maandag zelf nog wel te bereiken, alleen was de pagina index.php verwijderd en door hackers vervangen door een index.html-pagina.

 

Sebas, 23 augustus 2011 9:44 am

Bit.ly staat ook onder die TLD :)

Grappig eigenlijk dat je het pas beseft als er problemen in het land zijn.

Tim, 23 augustus 2011 1:03 pm

Wat een malafide bende daar in Libië. Alle domeinnamen bestaande uit minder dan 4 karakters lang worden ingetrokken door de registry en opnieuw uitgegeven zodat ze er zeker van zijn dat de domeinnamen alleen door binnenlandse partijen geregistreerd worden. Oftewel: door hunzelf of gelieerde partijen die belang hebben bij de enorme omvang van bijvoorbeeld bit.ly wat ondertussen een echt bedrijf met circa 30 medewerkers is. De domeinnaam bit.ly is momenteel nog geregistreerd door een partij uit New York.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.