Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Man veroordeeld voor linken naar lesboeken bij filehosters

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 24 augustus 2011 08:08 uur

Twee uitgevers van educatieve boeken hebben vorige week samen met auteursrechtenorganisatie Stichting BREIN een bodemprocedure over linken naar illegale bestanden gewonnen.

De zaak was gericht tegen een man die bij HCCnet een eigen website onderhield waarop links stonden naar locaties bij filehosters, zoals  Megaupload en Rapidshare. Niet alleen zou de verdachte Van A. hebben gelinkt naar de illegale bestanden, ook zou hij zelf digitale versies van educatieve boeken op internet hebben geplaatst.

Van A. werd gedagvaard door uitgevers Noordhoff en ThiemeMeulenhoff omdat antwoorden uit antwoordenboeken van diverse lesboeken online waren gezet. Daarmee maakte hij volgens de rechtbank in Haarlem inbreuk op het auteursrecht.

Tim Kuik, directeur van stichting BREIN, is blij met de uitspraak. Volgens hem is met deze zaak maar weer bewezen dat het linken naar illegale bestanden niet mag. “Ook als het gaat om links bestanden bij filehosters”, zo laat Kuik weten in een reactie tegenover ISPam.nl.

Van A. is veroordeeld tot het betalen van de volledige proceskosten, inclusief de kosten van de advocaat van de tegenpartij.

Verwijderd
Kuik weet niet of de website van Van A. inmiddels uit de lucht is. “Ik neem aan dat de links eraf zijn gehaald en ik denk dat hij geen lege website in de lucht houdt.” Ook zouden de filehosters de betreffende bestanden inmiddels hebben verwijderd. “Als Van A. zich verder onthoudt van het linken naar illegale bestanden, is daarmee de zaak gesloten”, aldus Kuik.

Update: Volgens internet-jurist (en hoofdredacteur van ISPam.nl) Arnout Veenman is de overwinning niet zo groot als BREIN stelt. De  veroordeling van Van A. is namelijk in belangrijke mate gebaseerd op het feit dat hij zelf de persoon was die antwoorden online had gezet. Volgens Veenman was de kans groot dat het vonnis anders had uitgepakt indien Van A. enkel naar de bestanden linkte.

Mr. X, 24 augustus 2011 2:25 pm

Dank voor de update. Het is niet de eerste keer en zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn dat BREIN een overwinning groter viert dan dat de eigenlijke overwinning is.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.