Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Man veroordeeld voor linken naar lesboeken bij filehosters

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 24 augustus 2011 08:08 uur

Twee uitgevers van educatieve boeken hebben vorige week samen met auteursrechtenorganisatie Stichting BREIN een bodemprocedure over linken naar illegale bestanden gewonnen.

De zaak was gericht tegen een man die bij HCCnet een eigen website onderhield waarop links stonden naar locaties bij filehosters, zoals  Megaupload en Rapidshare. Niet alleen zou de verdachte Van A. hebben gelinkt naar de illegale bestanden, ook zou hij zelf digitale versies van educatieve boeken op internet hebben geplaatst.

Van A. werd gedagvaard door uitgevers Noordhoff en ThiemeMeulenhoff omdat antwoorden uit antwoordenboeken van diverse lesboeken online waren gezet. Daarmee maakte hij volgens de rechtbank in Haarlem inbreuk op het auteursrecht.

Tim Kuik, directeur van stichting BREIN, is blij met de uitspraak. Volgens hem is met deze zaak maar weer bewezen dat het linken naar illegale bestanden niet mag. “Ook als het gaat om links bestanden bij filehosters”, zo laat Kuik weten in een reactie tegenover ISPam.nl.

Van A. is veroordeeld tot het betalen van de volledige proceskosten, inclusief de kosten van de advocaat van de tegenpartij.

Verwijderd
Kuik weet niet of de website van Van A. inmiddels uit de lucht is. “Ik neem aan dat de links eraf zijn gehaald en ik denk dat hij geen lege website in de lucht houdt.” Ook zouden de filehosters de betreffende bestanden inmiddels hebben verwijderd. “Als Van A. zich verder onthoudt van het linken naar illegale bestanden, is daarmee de zaak gesloten”, aldus Kuik.

Update: Volgens internet-jurist (en hoofdredacteur van ISPam.nl) Arnout Veenman is de overwinning niet zo groot als BREIN stelt. De  veroordeling van Van A. is namelijk in belangrijke mate gebaseerd op het feit dat hij zelf de persoon was die antwoorden online had gezet. Volgens Veenman was de kans groot dat het vonnis anders had uitgepakt indien Van A. enkel naar de bestanden linkte.

ISPam.nl Job board

Mr. X, 24 augustus 2011 2:25 pm

Dank voor de update. Het is niet de eerste keer en zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn dat BREIN een overwinning groter viert dan dat de eigenlijke overwinning is.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...