Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IETF gaat P2P optimalisatie protocol ontwikkelen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 31 juli 2008 08:04 uur

IETFDe Internet Engineering Task Force (IETF) heeft tijdens haar 72ste meeting in Dublin besloten om een protocol te ontwikkelen waarmee uitwisseling van data via Peer-to-Peer (P2P) applicaties geoptimaliseerd wordt. In het verleden weigerde de IETF nog een standaard te ontwikkelen voor P2P (applicaties, filesharing, streaming, etc) en ook op de afgelopen meeting waren er verschillende aanwezigen die tegen het plan voor een Application-Layer Traffic Optimization (ALTO) protocol zijn.

De belangrijkste uitdaging voor de IETF gaat worden om te bepalen wat de beste manier is waarop een P2P toepassing de P2P node kan vinden die het meest effectief is, in de zin van bandbreedte, snelheid of afstand. Op dit moment is het nog zo dat een P2P client in Dublin content ophaalt in Tokyo terwijl de bewuste content ook op een node in Londen aanwezig is.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te realiseren. De P4P working group van de Yale universiteit hebben verschillende testen gedaan met Verizon en Telefonica networks. Daarnaast hebben we het door de EU gesubsidieerde Network-Aware P2P TV Applicaties Over Wise Networks project en tenslotte heeft de Berlijnse professor Anja Feldmann het concept van een “orakel” server gepresenteerd, die P2P nodes in kaart brengt en een bepaalde score geeft.

De IETF wil niks weten van het geven van scores aan P2P nodes, en ziet vooral een taak voor zichzelf weggelegd om de interface tussen verschillende P2P protocollen te standaardiseren en uiteindelijk ook de interface naar de “orakel” server. Ook wil de IETF zich onthouden van juridische kwesties zoals de vraag of een “orakel” server illegale downloads moet blokkeren.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.