Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IETF gaat P2P optimalisatie protocol ontwikkelen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 31 juli 2008 08:04 uur

IETFDe Internet Engineering Task Force (IETF) heeft tijdens haar 72ste meeting in Dublin besloten om een protocol te ontwikkelen waarmee uitwisseling van data via Peer-to-Peer (P2P) applicaties geoptimaliseerd wordt. In het verleden weigerde de IETF nog een standaard te ontwikkelen voor P2P (applicaties, filesharing, streaming, etc) en ook op de afgelopen meeting waren er verschillende aanwezigen die tegen het plan voor een Application-Layer Traffic Optimization (ALTO) protocol zijn.

De belangrijkste uitdaging voor de IETF gaat worden om te bepalen wat de beste manier is waarop een P2P toepassing de P2P node kan vinden die het meest effectief is, in de zin van bandbreedte, snelheid of afstand. Op dit moment is het nog zo dat een P2P client in Dublin content ophaalt in Tokyo terwijl de bewuste content ook op een node in Londen aanwezig is.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te realiseren. De P4P working group van de Yale universiteit hebben verschillende testen gedaan met Verizon en Telefonica networks. Daarnaast hebben we het door de EU gesubsidieerde Network-Aware P2P TV Applicaties Over Wise Networks project en tenslotte heeft de Berlijnse professor Anja Feldmann het concept van een “orakel” server gepresenteerd, die P2P nodes in kaart brengt en een bepaalde score geeft.

De IETF wil niks weten van het geven van scores aan P2P nodes, en ziet vooral een taak voor zichzelf weggelegd om de interface tussen verschillende P2P protocollen te standaardiseren en uiteindelijk ook de interface naar de “orakel” server. Ook wil de IETF zich onthouden van juridische kwesties zoals de vraag of een “orakel” server illegale downloads moet blokkeren.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...