Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Meer data door glasvezel dankzij nieuwe belichting

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 29 augustus 2011 08:05 uur

Er kan veel meer data door glasvezelkabels worden verstuurd dan er nu doorheen gaat. Dat hebben onderzoekers van het Institute of Ultrafast Spectroscopy and Lasers (IUSL) in New York vorige week aangetoond.

Door meer complexe vormen van lichtbewegingen te gebruiken in de glasvezelkabel, zou er veel meer data door het glasvezel kunnen worden verstuurd. En zou dat goed uitkomen om te kunnen voldoen aan de almaar groeiende vraag naar en het gebruik van audio, video en digitale media.

Aan de basis van het anders versturen van het licht door glasvezel, staat polarisatie. Dit principe wordt nu al toegepast bij huis-tuin-en-keuken dingen als het tegengaan van verblinding bij zonnebril. In het onderzoek werd het licht een bepaalde richting en met verschillende complexe bewegingen verzonden.

De natuurkundigen van het IUSL hebben een het zogenoemde Poincare Sphere-model ontwikkeld waarmee met grotere nauwkeurigheid de bewegingen van het licht kunnen worden gemeten.

“Door de polarisatie en andere veranderingen te volgen als het licht reist, krijg je een goed beeld van hoe licht zich verplaatst”, legt Giovanni Milione namens het onderzoeksteam uit. “Dit helpt om het licht te controleren.”

Het is overigens niet bekend of en wanneer de techniek in de praktijk kan worden toegepast. De onderzoeksresultaten zijn al gepubliceerd in de Physical Review Letters van 25 juli.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.