Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Atos bouwt duurzaam datacenter

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 7 september 2011 08:01 uur

Atos heeft een duurzaam Tier III datacenter gebouwd in Helsinki, Finland, dat gebruik maakt van zeewaterkoeling en district heating: het verwarmen van gebouwen met restwarmte. Het datacenter huist in een voormalige kathedraal. Het is een project van Helsinki Energy en Academica in opdracht van Atos.

Eerder won een proefversie van het project de Green Enterprise Award 2010. Het nieuwe datacenter is 2000 vierkante meter en zal 4MW capaciteit en meer dan 100 racks in gebruik nemen. Atos zal bovendien ook een 10GbE netwerk installeren. Het bedrijf wil de oppervlakte van het datacenter verdubbelen in de komende jaren.

Finland loopt voorop in het gebruiken van zeewater om een datacenter te koelen. Google maakte eerder bekend een duurzaam datacenter te openen in het land. Koud zeewater wordt gebruikt om het datacenter te koelen. De overgebleven warmte moet huizen in Helsinki van warm water en verwarming gaan voorzien. Het datacenter van Atos zou voldoende restwarmte opleveren voor 2000 gezinswoningen in de hoofdstad. Dit zogenaamde district heating is is een populair concept in met name Scandinavische landen.

Het datacenter is vanaf het voorjaar van 2012 beschikbaar voor klanten van het bedrijf. Atos heeft inmiddels 13 datacenters over de hele wereld van waaruit het bedrijf haar clouddiensten aanbiedt. Eind 2010 kondigde Atos een samenwerking met Siemens IT Solutions and Services aan.

Sjaak, 7 september 2011 6:50 pm

2000 m2, 100 racks, 20m2 per rack ?

Dennis, 7 september 2011 7:15 pm

Wat denk je van een UPS ruimte, meet me room etc.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.