Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Juiste balans bij cloud computing (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 15 september 2011 08:01 uur

In een eerdere column is gewezen op het programma van de federale Amerikaanse overheid minder resources te verspillen en een hogere efficiency te behalen. Toen ging het specifiek om het reduceren van het aantal websites. Afgelopen week werd duidelijk dat dit programma ook op een andere manier wordt ingezet.

Het DOD, departement of Defense, maakte namelijk op een grote nationale beurs voor defensie leveranciers bekend dat men andermaal gaat kijken of cloud computing kan worden ingezet om bezuinigingen, want uiteindelijk gaat het daarom, te realiseren. Maar tegelijkertijd wordt ook aangegeven dat men reden heeft aandacht te besteden aan het bepalen van een juiste balans tussen “efficiency, effectiveness and security” bij de bestaande cloud toepassingen. Het feit dat beide zaken in een adem worden genoemd is opmerkelijk en verdient meer aandacht.

Uit diverse bronnen blijkt dat er binnen de defensie geledingen geen sprake is van standaardisatie. Een aantal projecten is niet meer dan uit de hand gelopen experimenten waarbij inmiddels live data in een live omgeving voor het dagelijkse gebruik wordt ingezet. En voor de goede orde, we spreken hier over defensie als gebruiker, dus zaken als stabiliteit, integriteit en uiteraard veiligheid moeten permanent geborgd zijn.

De federal CIO en het hoofd IT zaken van het DOD zijn van het laatste niet overtuigd, dat blijkt uit de opmerkingen dat er sprake is van een ongewenste ontwikkeling en dat het Pentagon niet geintersseerd is in “creating new standards”. Daarom moet de bezem maar eens flink door het IT beheer van defensie worden gehaald. Ook andere cijfers geven aan dat dit nodig is. In het persbericht staat dat minder 15% van de datacenter capaciteit van defensie wordt benut. Toegegeven, zelfs een leek begrijpt dat je capaciteit nodig hebt om piekbelastingen te kunnen opvangen. Maar 85% niet benutten, dat is bijzonder en klinkt naar verspilling. In het kader van een goede cloud strategie en een nog nader te bepalen balans tussen veiligheid en beschikbaarheid is wel alvast gesteld dat de defensie datacenters maar voor maximaal 75% benut mogen worden. Met andere woorden dat wordt de nieuwe bovengrens en als die voor het DOD geldt, is dat een goede indicatie wat een veeleisende klant nodig heeft.

Maar ook de andere component van de mededeling is in te gebruiken. Cloud postioneren als een verantwoorde balans tussen security, efficiency and effectiveness, daar is toch niets mis mee.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...