Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Juiste balans bij cloud computing (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 15 september 2011 08:01 uur

In een eerdere column is gewezen op het programma van de federale Amerikaanse overheid minder resources te verspillen en een hogere efficiency te behalen. Toen ging het specifiek om het reduceren van het aantal websites. Afgelopen week werd duidelijk dat dit programma ook op een andere manier wordt ingezet.

Het DOD, departement of Defense, maakte namelijk op een grote nationale beurs voor defensie leveranciers bekend dat men andermaal gaat kijken of cloud computing kan worden ingezet om bezuinigingen, want uiteindelijk gaat het daarom, te realiseren. Maar tegelijkertijd wordt ook aangegeven dat men reden heeft aandacht te besteden aan het bepalen van een juiste balans tussen “efficiency, effectiveness and security” bij de bestaande cloud toepassingen. Het feit dat beide zaken in een adem worden genoemd is opmerkelijk en verdient meer aandacht.

Uit diverse bronnen blijkt dat er binnen de defensie geledingen geen sprake is van standaardisatie. Een aantal projecten is niet meer dan uit de hand gelopen experimenten waarbij inmiddels live data in een live omgeving voor het dagelijkse gebruik wordt ingezet. En voor de goede orde, we spreken hier over defensie als gebruiker, dus zaken als stabiliteit, integriteit en uiteraard veiligheid moeten permanent geborgd zijn.

De federal CIO en het hoofd IT zaken van het DOD zijn van het laatste niet overtuigd, dat blijkt uit de opmerkingen dat er sprake is van een ongewenste ontwikkeling en dat het Pentagon niet geintersseerd is in “creating new standards”. Daarom moet de bezem maar eens flink door het IT beheer van defensie worden gehaald. Ook andere cijfers geven aan dat dit nodig is. In het persbericht staat dat minder 15% van de datacenter capaciteit van defensie wordt benut. Toegegeven, zelfs een leek begrijpt dat je capaciteit nodig hebt om piekbelastingen te kunnen opvangen. Maar 85% niet benutten, dat is bijzonder en klinkt naar verspilling. In het kader van een goede cloud strategie en een nog nader te bepalen balans tussen veiligheid en beschikbaarheid is wel alvast gesteld dat de defensie datacenters maar voor maximaal 75% benut mogen worden. Met andere woorden dat wordt de nieuwe bovengrens en als die voor het DOD geldt, is dat een goede indicatie wat een veeleisende klant nodig heeft.

Maar ook de andere component van de mededeling is in te gebruiken. Cloud postioneren als een verantwoorde balans tussen security, efficiency and effectiveness, daar is toch niets mis mee.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.