Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Mijndomein.nl wint hoger beroep over Nijntje parodieen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 september 2011 13:37 uur

Een klinkende overwinning voor Mijndomein.nl in het hoger beroep in de zaak over de Nijntje parodieën. De zaak is glansrijk door het bedrijf gewonnen, terwijl Dick Bruna op alle fronten in het ongelijk is gesteld door het Hof Amsterdam.

In de zaak draaide het om de vraag of de parodieen op Nijntje cartoons van Dick Bruna die door klanten van Mijndomein.nl op haar weblogplatform punt.nl waren geplaatst in strijdt waren met de auteursrechten en de merkenrechten van Dick Bruna. Het gaat daarbij om totaal 7 cartoons, waarbij Nijntje zo stoned als een garnaal is tot Nijntje die een flat invliegt (nijn-eleven). In eerste instantie oordeel de rechtbank nog dat 5 van de 7 cartoons door de beugel konden. Twee van de cartoons maakten volgens de rechtbank echter inbreuk op de rechten van Bruna omdat deze integraal overgenomen delen van Nijntje cartoons bevatte met daarbij bijschrijvingen.

Ook het Hof vind dat de eerste vijf cartoons gewoon door de beugel kunnen, want: “Het gaat hierbij om parodiërend gebruik, immers om nabootsingen in een enigszins gewijzigde vorm waardoor de figuur Nijntje tot voorwerp van de lachlust wordt gemaakt en waardoor de teneur van het oorspronkelijke werk op humoristische, overwegend ironische wijze wordt veranderd. Dat contrast wordt versterkt door de combinatie met de begeleidende teksten. Waar de teksten van Dick Bruna bij uitstek kindvriendelijk en geweldloos zijn, zijn de teksten bij de gewraakte afbeeldingen veelal grof en agressief.

Ook de laatste twee cartoons die integrale onderdelen van originele Nijntje cartoons bevatten kunnen door de beugel, want deze zijn: “met behoud van de voor een parodie noodzakelijke herkenbaarheid van het origineel, voldoende afstand tot het origineel genomen om de parodie niet als een klakkeloze kopie aan te merken. Ten aanzien van de kennelijk humoristische en ironiserende bedoeling van de parodie geldt ook hier, dat niet nodig is dat iedereen erom kan lachen.

Daarnaast reageert het Hof ook nog expliciet op het standpunt dat Bruna vind dat je eigenlijk geen enkele parodie op Nijntje zou mogen maken: “en hij, naar het hof ter terechtzitting is gebleken, eigenlijk in het geheel geen parodieën op zijn geesteskind Nijntje duldt maar stelt, in de woorden van Bruna: Nijntje is van de kinderen, daar moet je afblijven. ”

Mijndomein.nl geeft aan blij met de overwinning te zijn en van mening te zijn dat Bruna van het Hof “het lid op de neus heeft gekregen”. Daarnaast heeft Mijndomein.nl een fonds opgericht waar klanten een beroep op kunnen doen  wanneer zij twijfelen over eisen van een (meestal zeer intimiderende) advocaat. Wanneer mijndomein.nl het eens is met haar klant zal zij de verdediging van de klant op zich nemen.

De uitspraak is hier na te lezen.

Een van de gewraakte cartoons:

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...