Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Mijndomein.nl wint hoger beroep over Nijntje parodieen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 september 2011 13:37 uur

Een klinkende overwinning voor Mijndomein.nl in het hoger beroep in de zaak over de Nijntje parodieën. De zaak is glansrijk door het bedrijf gewonnen, terwijl Dick Bruna op alle fronten in het ongelijk is gesteld door het Hof Amsterdam.

In de zaak draaide het om de vraag of de parodieen op Nijntje cartoons van Dick Bruna die door klanten van Mijndomein.nl op haar weblogplatform punt.nl waren geplaatst in strijdt waren met de auteursrechten en de merkenrechten van Dick Bruna. Het gaat daarbij om totaal 7 cartoons, waarbij Nijntje zo stoned als een garnaal is tot Nijntje die een flat invliegt (nijn-eleven). In eerste instantie oordeel de rechtbank nog dat 5 van de 7 cartoons door de beugel konden. Twee van de cartoons maakten volgens de rechtbank echter inbreuk op de rechten van Bruna omdat deze integraal overgenomen delen van Nijntje cartoons bevatte met daarbij bijschrijvingen.

Ook het Hof vind dat de eerste vijf cartoons gewoon door de beugel kunnen, want: “Het gaat hierbij om parodiërend gebruik, immers om nabootsingen in een enigszins gewijzigde vorm waardoor de figuur Nijntje tot voorwerp van de lachlust wordt gemaakt en waardoor de teneur van het oorspronkelijke werk op humoristische, overwegend ironische wijze wordt veranderd. Dat contrast wordt versterkt door de combinatie met de begeleidende teksten. Waar de teksten van Dick Bruna bij uitstek kindvriendelijk en geweldloos zijn, zijn de teksten bij de gewraakte afbeeldingen veelal grof en agressief.

Ook de laatste twee cartoons die integrale onderdelen van originele Nijntje cartoons bevatten kunnen door de beugel, want deze zijn: “met behoud van de voor een parodie noodzakelijke herkenbaarheid van het origineel, voldoende afstand tot het origineel genomen om de parodie niet als een klakkeloze kopie aan te merken. Ten aanzien van de kennelijk humoristische en ironiserende bedoeling van de parodie geldt ook hier, dat niet nodig is dat iedereen erom kan lachen.

Daarnaast reageert het Hof ook nog expliciet op het standpunt dat Bruna vind dat je eigenlijk geen enkele parodie op Nijntje zou mogen maken: “en hij, naar het hof ter terechtzitting is gebleken, eigenlijk in het geheel geen parodieën op zijn geesteskind Nijntje duldt maar stelt, in de woorden van Bruna: Nijntje is van de kinderen, daar moet je afblijven. ”

Mijndomein.nl geeft aan blij met de overwinning te zijn en van mening te zijn dat Bruna van het Hof “het lid op de neus heeft gekregen”. Daarnaast heeft Mijndomein.nl een fonds opgericht waar klanten een beroep op kunnen doen  wanneer zij twijfelen over eisen van een (meestal zeer intimiderende) advocaat. Wanneer mijndomein.nl het eens is met haar klant zal zij de verdediging van de klant op zich nemen.

De uitspraak is hier na te lezen.

Een van de gewraakte cartoons:

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.