- Door
- Caroline van Soelen
- geplaatst op
- 16 september 2011 08:02 uur
Amerikaanse en Australische politici hebben cybersecurity opgenomen in een internationaal verdrag tussen beide landen. De nieuwste vorm van criminaliteitsbestrijding is toegevoegd aan het ANZUS-verdrag. Het is de eerste keer dat de regering van Barack Obama een dergelijke afspraak maakt met een land buiten de NAVO.
Het beleid van de Amerikanen is er op gericht het internet, wat volgens het land ‘het slagveld van de toekomst is’, veiliger te maken. NAVO-landen hebben cybercrime wel opgenomen in hun beleid. De Verenigde Staten hadden eerder aangekondigd cybercrime, internetterrorisme en hackers harder te gaan aanpakken. De VS lanceerde haar internationale cybersecurity-strategie in mei van dit jaar. Onder cybercriminaliteit wordt ook het stelen van geld en geheime informatie of het verstoren van belangrijke online netwerken verstaan. De Verenigde Staten en Australië hebben nu afgesproken om elkaar te hulp te schieten bij een dergelijke aanval via internet.
Het verdrag is erg belangrijk voor de VS gezien de online bedreiging die uitgaat van China en Noord-Korea. Vorig jaar werd bekend dat China waarschijnlijk betrokken is geweest bij een groot aantal aanvallen op computersystemen binnen de Amerikaanse regering. Ook Noord-Korea is eerder beschuldigd van een cyberattack op banken en overheidsinstellingen in Zuid-Korea.