Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

VS en Australië maken afspraken over cybersecurity

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 16 september 2011 08:02 uur

Amerikaanse en Australische politici hebben cybersecurity opgenomen in een internationaal verdrag tussen beide landen. De nieuwste vorm van criminaliteitsbestrijding is toegevoegd aan het ANZUS-verdrag. Het is de eerste keer dat de regering van Barack Obama een dergelijke afspraak maakt met een land buiten de NAVO.

Het beleid van de Amerikanen is er op gericht het internet, wat volgens het land ‘het slagveld van de toekomst is’, veiliger te maken. NAVO-landen hebben cybercrime wel opgenomen in hun beleid. De Verenigde Staten hadden eerder aangekondigd cybercrime, internetterrorisme en hackers harder te gaan aanpakken. De VS lanceerde haar internationale cybersecurity-strategie in mei van dit jaar. Onder cybercriminaliteit wordt ook het stelen van geld en geheime informatie of het verstoren van belangrijke online netwerken verstaan. De Verenigde Staten en Australië hebben nu afgesproken om elkaar te hulp te schieten bij een dergelijke aanval via internet.

Het verdrag is erg belangrijk voor de VS gezien de online bedreiging die uitgaat van China en Noord-Korea. Vorig jaar werd bekend dat China waarschijnlijk betrokken is geweest bij een groot aantal aanvallen op computersystemen binnen de Amerikaanse regering. Ook Noord-Korea is eerder beschuldigd van een cyberattack op banken en overheidsinstellingen in Zuid-Korea.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.