Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

9000 gekaapte .eu-domeinnamen na 5 jaar weer vrij

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 19 september 2011 08:09 uur

De registry van Europese domeinnamen Eurid heeft een hoger beroep over 9000 domeinnamen gewonnen. De domeinnamen waren ten onrechte geregistreerd door een Chinese domeinnaamkaper en zullen binnenkort – na vijf jaar – vrijkomen.

Onder de 9000 domeinnamen zijn namen als humanitas.eu, babycentrum.eu, cbs-nl.eu, brandweeropleidingen.eu, borstprothese.eu, meubelmaken.eu en 65plus.eu. De domeinnamen zijn ooit geregistreerd door Chinese vrouwelijke cybersquatter Zheng Qingying.

Vorig jaar werd Eurid al door het Europese hof van Eerste Beroep in het gelijk gesteld. Daartegen maakte Qingying bezwaar, maar nu heeft de Belgische .eu-registry ook in hoger beroep gelijk gekregen.

Qingying heeft de negenduizend domeinnamen valselijk geregistreerd. De Chinese is geen EU-burger en had daardoor geen recht op een .eu-domeinnaam, zo heeft het Brusselse Hof van Beroep vorige week bepaald. Daarnaast heeft ze ook gefraudeerd om de domeinnamen in haar bezit te krijgen.

Qingying werkte onder de namen Buycool.com/Blogdo.com/Zheng Qingying en gaf Britse telefoonnummers en postadressen op om de domeinnamen te kunnen vastleggen. De domeinkaper probeerde zoveel mogelijk bedrijfsnamen vast te leggen die in de Sunrise-periode niet waren geregistreerd en hoopte dat bedrijven hun .eu-domeinnaam via een bezwaarprocedure alsnog zouden proberen te verkrijgen, zo meldt Hosterstats.com.

Omdat zij in strijd met de regels van Eurid heeft gehandeld, zullen de domeinnamen – die al geruime tijd waren geblokkeerd – binnenkort opnieuw vrijkomen. De 9000 domeinnamen, die op een lijst (pdf) zijn geopenbaard, zitten nu nog in een quarantaineperiode van 40 dagen. Ze zullen gedurende 48 uur op 24 en 25 oktober vrijkomen en voor iedereen opnieuw te registreren zijn.

Arjan, 19 september 2011 9:34 am

Mijn complimenten en felicitaties aan EurID!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.