Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eerste reacties stromen binnen bij RespectMyNet

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 28 september 2011 08:09 uur

Op de nieuw gelanceerde website RespectMyNet, waar internetters kunnen aangeven hoe hun providers het internetverkeer reguleren, komen al behoorlijk wat reacties binnen.

RespectMyNet is een site van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en de Franse evenknie La Quadrature du Net. De site stelt internetgebruikers in staat om een lijst aan te leggen van alle manieren waarop internetproviders het surfgedrag van Europese internetters beperken.

Ongeveer een etmaal nadat de site was geïntroduceerd, waren er al 14 meldingen over Nederlandse isp’s gepubliceerd. KPN, dat onlangs veel in het nieuws kwam in verband met netneutraliteit, is één van de genoemde bedrijven op de website.

“Wij vinden netneutraliteit hele belangrijk en nemen dit onderwerp dan ook heel serieus”, verzekert KPN-woordvoerder Stefan Simons. “Je weet alleen niet hoe zorgvuldig de meldingen zijn. Zo is er een melding van iemand met een klacht over voip op het mobiele netwerk. Die heeft een deel van het KPN-contract online gepubliceerd. En dat klopt, dat was inderdaad het contract. Sinds deze zomer werken we echter met nieuwe contracten omdat de telecomwetgeving rond netneutraliteit is aangescherpt.”

Toch is hij wel blij met de feedback die via de site wordt gegeven. Simons vergelijkt de site met de site slechtedekking.nl waar mensen kunnen aangeven op welke locatie ze geen dekking hadden van een bepaalde telecomaanbieder. “We zijn blij met die gegevens want dan kunnen we er mogelijk wat aan doen. Maar we hebben nog het liefste dat ontevreden gebruikers direct naar ons toekomen om hun klacht met ons te bespreken.”

Ook Tele2 wordt genoemd op de website. “Tele2 heeft in het algemeen de ambitie om netneutraal te zijn”, vertelt Tele2-zegsman Jan-Willem te Gussinklo. Hij plaatst wel een kanttekening bij de site. “RespectMyNet heeft als doel om internetcensuur tegen te gaan. De kanttekening van dit initiatief is het risico dat providers onterecht worden aangemeld op de site. In dat geval is vermelding op de site erg vervelend.”

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.