Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vonnis vormt bedreiging voor Usenet-providers

 • Door
 • Edwin Feldmann
 • geplaatst op
 • 30 september 2011 08:03 uur

Een uitspraak van de rechter maakt het werk van Usenet-providers in Nederland praktisch onmogelijk. Dat stelt Patrick Schreurs, directeur van News-Service.com.

Schreurs verloor deze week een bodemprocedure die stichting BREIN in 2009 tegen de provider had aangespannen wegens auteursrechtenschending. De auteursrechtenorganisatie eiste dat News-Service.com alle illegale content van zijn servers zou weren.

Volgens de rechter kopieert en biedt News-Service.com zelf de auteursrechtelijk beschermde content aan die gebruikers op Usenet plaatsen. Schreurs bestrijdt dit en stelt dat  hij enkel toegang tot Usenet biedt zodat gebruikers berichten op Usenet kunnen plaatsen en verwijderen.

“Deze uitspraak kan vergaande consequenties hebben, niet alleen voor het voortbestaan van News-Service.com als bedrijf maar ook voor Usenet als internetdienst”, waarschuwt Schreurs. “Het is zowel technisch als economisch onhaalbaar om de 15 tot 20 miljoen berichten die dagelijks worden uitgewisseld, te controleren op inhoud. Daar komt nog bij dat er geen geautomatiseerde manier bestaat om te bepalen of een Usenet-bericht auteursrechtelijk beschermd materiaal bevat en of voor verspreiding wel toestemming is verkregen. Wij zien daarom absoluut niet hoe we aan het vonnis kunnen voldoen.”

News-Service.com bestudeert het vonnis eerst voordat het beslist of het in hoger beroep zal gaan.

Robin, 30 september 2011 10:35 am

En als we usenet vervangen door het woord e-mail zou de hek van het dam zijn want dat is een inbreuk op privacy en vooraf lezen van post etc.etc. volgende stap is hof in europa of kan er nog beroep in nederland gedaan worden?

ikke, 30 september 2011 11:20 am

Als elke vorm van communicatie waarbij het mogelijk is illegale content uit te wisselen verboden is, dan is feitenlijk heel internet verboden. Bovendien moet eigenlijk ook DHL en NLpost/TNT etc dan verboden zijn want wie weet stuurt iemand wel een gekopieerd cd'tje per post naar een ander op.

Igor Ybema, 30 september 2011 1:42 pm

@ikke: Daar gaat het niet om voor zover ik de uitspraak begrijp. Vooral dat het, in de ogen van de rechter, lang bewaard wordt op de servers (400 dagen retentie) geeft hem het recht om te besluiten zoals hij gedaan heeft. Voor communicatie waarbij de data maar kortstondig ergens aanwezig is (zoals bij email het geval is en redelijk vergelijkbaar met DHL etc) kan je niet verantwoordelijk worden gehouden over de inhoud van de data. De zender is uiteraard wel verantwoordelijk. Zo ook de ontvanger als hij met enig verstand kan begrijpen dat de inhoud illegaal is.

Zo is, volgens de uitspraak, het ook geen probleem dat de data korstondig op de feeders van NSE bevinden. Ze mogen het dus wel doorsturen. Het probleem zit hem in de spoolservers (daar waar de klanten verbinding mee maken en artikelen downloaden) die de inhoud voor lange tijd bewaren.

 • Pingback: Waarom schorst hoger beroep de uitspraak in de zaak Moszkowicz wel en News Service Europe niet? » Arnout Veenman

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.