Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Capaciteitsgebrek of een hoax (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 6 oktober 2011 08:01 uur

Vorige week werden vanuit Engeland vier artikelen doorgemaild met het verzoek daar inhoudelijk op te reageren. De artikelen, afkomstig uit de nationale pers, maken melding van ernstige capaciteitsproblemen in en rond Londen voor datacenters, vaste en mobiele communicatie.

De artikelen hebben een punt gemeen, ze wijzen los van elkaar de Olympische Spelen van 2012 aan als schuldige die bestaande bottlenecks zal verergeren (datacenters en stroom) en nieuwe zal doen ontstaan (bij mobiele communicatie). Als je je verder in de materie verdiept, blijkt dat er al jaren wordt gewaarschuwd voor dat giga event. Heel wat partijen vragen zich af of de stad de toestroom van al die dataverstokers wel aan kan. Deze spelen zullen namelijk de eerste zijn waarbij mobiel internet, streaming tv en tal van andere diensten grootschalig vanuit een beperkte regio worden aangeboden en opgevraagd. Hosters, datacenters, netwerkleveranciers, de onvermijdelijke consultants en inmiddels ook politici maken zich zorgen of men de tsunami van bits en bytes wel aan kan.

De eerste vraag die me werd gesteld was of wij in Nederland deze situatie, voor zowel de infra als de mobiele communicatie, herkennen. Volgens mij is dat inderdaad het geval. Iedereen kent de verhalen van locaties in Nederland met een gebrek aan stroom. Het is mede door de geografische schaarste dat de laatste jaren datacenters op onverwachte plekken werden geopend. Over het gebrek aan mobiele communicatie capaciteit kon ik kort zijn, daarover wordt dagelijks geklaagd.

De vervolgvraag was, hoe geloofwaardig het eigenlijk is dat Londen echt niet voorbereid is op dit giga event. Lopen er wellicht partijen met opzet paniek te verspreiden in de hoop daar zelf beter van te worden? Dat is een interessante vraag, waarbij ik vermoed dat die deels de kern van de zaak raakt.

Roepen dat er schaarste is, kan namelijk een voorbode zijn van verdere tariefsverhogingen of een poging de klanten langer vast te houden. Londen roept weliswaar dat er schaarste is of dreigt, maar tegelijkertijd zijn er de afgelopen jaren duizenden bedrijven in de stad failliet gegaan. Nog veel meer banen zijn verdwenen naar India. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat datacenters en infraleveranciers een spel spelen.

Tenslotte had ik nog de mogelijkheid zelf een vraag te stellen. Dat zijn er twee geworden. Als eerste wat er met al die capaciteit gaat gebeuren na afloop van de Olympische Spelen als er nu nog snel wordt bijgebouwd en bijgeplaatst. Heeft elke Londenaar dan opeens een gigabit verbinding? En daarnaast, wat betekent dat massale opschalen voor de prijzen van bandbreedte en housing op de langere termijn. De investeringen moeten toch worden terugverdiend. Betekent dat soms dat Londen – zeker op het gebied van housing – nog agressiever klanten in Europa gaat werven?

Tudududud, 6 oktober 2011 11:27 am

Ik denk dat de "paniek" mbt mobiele communicatie terecht is, maar aan de andere kant niet anders bij welk groot evenement waar dan ook (London marathon bijv? of Parkpop hier in NL). De oplossing voor mobiele operators lijkt mij tijdelijke palen neerzetten op strategische locaties.

Ik denk verder dat het datacenter/stroom verhaal onzin is. Ja er gaat heel veel uitgezonden worden, maar het lijkt mij dat dit vooral nog steeds via de satteliet van de broadcasters gaat? Ik snap niet echt wat datacenters hierin doen.

Wat ik wel vermoed wat gaat gebeuren en niet alleen in London is dat internet streamende omroepen net als bij het WK (NOS lezen jullie mee?) te weinig capaciteit beschikbaar zullen hebben, waardoor mensen connectieproblemen zullen ervaren, of dat besloten zal worden om de (hd) kwaliteit terug te schalen zodat er meer mensen kunnen kijken bij dezelfde bandbreedte. Ze zouden dit kunnen oplossen door bijvoorbeeld naar CDN oplossingen te kijken, of peer2peer streaming zoals bijv Octoshape.

Over de verhalen van NL qua 'gebrek' aan stroom, volgens mij zijn die zwaar overdreven, als jij met de netoperator goed overlegt VOORdat je een DC bouwt dan zal hij je plaatsen aanwijzen waar je MW's aan stroom kan verstoken. Als je zomaar begint met bijv 2MVA, wat vrij simpel leverbaar is op veel plekken, kan het inderdaad zijn dat je als je dan wilt upgraden ineens tegen problemen aanloopt omdat er geen groot verdeelstation in de buurt is en de netwerk operator op dat moment geen capaciteit beschikbaar heeft.

Maar dat zijn my 2 cents ;)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.