Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Zestig Fransen riskeren blokkering internetverbinding

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 oktober 2011 08:02 uur

Frankrijk staat op het punt om de eerste 60 vermeende hardnekkige illegale downloaders voor de rechter te slepen om een geldboete en afsluiting van de internetverbinding te eisen.

Na de invoering van de zogenoemde ‘three strikes’-wet, hebben bijna een half miljoen Franse internetters in februari van dit jaar een waarschuwing van hun internetprovider ontvangen omdat ze verdacht werden van het schenden van de auteursrechten. Ruim 20.000 van hen hebben ook een tweede waarschuwing ontvangen, zo meldt Torrentfreak.

Begin augustus hebben 650.000 Fransen de melding gehad dat de eerste ‘strike’ tegen hen stond genoteerd. Vorige maand ontvingen 44.000 van hen nog een tweede strike, dat is de laatste waarschuwing voor de derde strike. Wie na de tweede strike nog wordt verdacht van het illegaal uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde bestanden, riskeert met stap 3 een boete van 1500 euro en het afsluiten van de internetverbinding gedurende een maand. Dat wil zeggen, als de rechter de verdachte schuldig heeft verklaard.

De three strikes-wetgeving is omstreden bij veel internetters en burgerrechtenorganisaties. Inmiddels is ook in andere EU-landen, waaronder Duitsland, interesse getoond in een soortgelijke maatregel.

Lennie, 6 oktober 2011 9:19 pm

Ik ben wel benieuwd of dat afsluiten dan op een manier is gebeurt dat niet indruist tegen de mensen rechten.

Zoals bij ACTA:

http://www.osnews.com/story/25211/ACTA_Violates_Fundamental_Human_Rights

Een voorbeeld is het rechten om je te verdedigen tegen de beschuldigingen. Misschien valt het in dit geval mee als er zo te zien een (uit eindelijk wel maanden na de eerste beschuldiging) een rechter aan te pas komt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.