Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Witte Huis vraagt ip-adressen en e-mail op van Wikileaks-aanhangers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 12 oktober 2011 08:06 uur

De Amerikaanse regering heeft bij Google en internetprovider Sonic allerlei data opgevraagd over het internetgebruik van Jacob Appelbaum, Birgitta Jonsdottir en de Nederlander Rob Gongrijp, allen bekende Wikileaks-sympathisanten. Dit meldt The Wall Street Journal.

De krant baseert haar artikel op officiële documenten van het Witte Huis. Volgens die documenten hebben regeringsfunctionarissen e-mailadressen opgevraagd waarmee Appelbaum correspondeerde en ip-adressen om na te gaan vanaf welke computers Appelbaum werkte.

Tor Project
Voor de VS is met name Appelbaum interessant omdat hij werkt aan freeware software, bedoeld voor anoniem internetgebruik. Appelbaum ontwikkelde deze software als deel van het Tor Project, dat ironisch genoeg deels werd gefinancierd door de Amerikaanse regering.

De regering ondernam actie op basis van een wet uit 1986. Op grond van de Electronic Communications Privacy Act mag de overheid niet zonder huiszoekingsbevel digitale informatie inzien. Die wet is anno 2011 echter achterhaald: ip-nummers worden bijvoorbeeld niet genoemd. De regering stelt dat haar acties richting Appelbaum daarmee gerechtvaardigd zijn. Gevolg is een juridisch steekspel waarbij juristen stellen dat het opvragen van dergelijke informatie bij Google en isp’s tegen de Amerikaanse grondwet is.

Twitter
Het Witte Huis heeft ook bij Twitter informatie opgevraagd over Appelbaum, Jonsdottir en Gongrijp. Volgens de Wall Street Journal heeft Twitter dat tot op heden geweigerd.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.