Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN richt stichting voor ENUM op

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 6 september 2006 00:44 uur

De SIDN heeft het initiatief genomen om ENUM ook in Nederland van de grond te krijgen met de oprichting van Stichting ENUM Nederland en een officieel verzoek aan het ministerie van Economische Zaken, RIPE en ITU om de Nederland ENUM-zone te mogen beheren.

Voor wie het nog niet kent, met ENUM koppel je internet en telefonie aan elkaar. Simpel gezegt komt het er op neer dat er één centraal nummer, een normaal telefoonnummer, zoals 06-12345678, is waar alle bereikbaarheidsgegevens aan gekoppelt (kunnen) worden en daarnaast ook aangeeft hoe een inkomend signaal (telefoon, sms, e-mail, fax, etc) dient te worden gerouteerd. Het achterliggende systeem bij ENUM is DNS, dus technisch is het naast het routeren niet heel erg spannend.

Op dit moment wordt de ENUM-zone nog door het ministerie van economische zaken beheert. Met de oprichting van Stichting ENUM Nederland, heeft de SIDN het initiatief genomen om het beheer van MinEz over te nemen. Het doel hierbij is dat ENUM daadwerkelijk in gebruik zal gaan worden genomen in Nederland en er producten en diensten kunnen worden ontwikkeld die er op gebaseerd zijn en/of er gebruik van maken.

De aanvraag om van de SIDN of beter gezegt, Stichting ENUM Nederland, om het beheer over de ENUM-zone te krijgen, wordt ondermeer ondersteund door Internet Society Nederland (ISOC), Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), de Nederlandse Vereniging voor Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) en werkgeversvereniging VNO-NCW. Waarmee er naar mijn idee hier een breed draagvlak voor is.

Het is goed te noemen dat de SIDN voor dit doel een aparte stichting in het leven heeft geroepen, om zowel de operationele risco’s van beide registries los te koppelen en daarnaast kunnen op deze manier de beide stichtingen op termijn mogelijk hun eigen bestuur krijgen, waar nu de directeur van de SIDN ook directeur is van Stichting ENUM Nederland en een aantal leden van de Raad van Toezicht, in de Raad van Commissarissen van Stichting ENUM Nederland hebben plaats genomen.

Dit is een zeer interessante ontwikkeling, in landen om ons heen, waaronder Duitsland en Oostenrijk, waar al uitgebreid getest is met ENUM en het sinds begin dit jaar daadwerkelijk in gebruik is genomen. Dus ik kan niet wachten tot het in Nederland ook zover is.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.