Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Neustar aan basis van nieuwe verkoopformule films

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 12 oktober 2011 08:06 uur

Neustar, onder meer bekend als registry van het .biz toplevel domein, vormt de spil in een nieuw concept waarmee consumenten video’s via internet kunnen streamen en kopen. Gisteren werd wereldwijd de eerste film beschikbaar gesteld volgens het nieuwe UltraViolet-principe.

Met UltraViolet kunnen consumenten een eigen verzameling van films en series maken die online centraal worden opgeslagen. De Media Cloud Service van Neustar is hiervoor gekozen. Dit is een Infrastructure-as-a-Service dienst die contentleveranciers zoals filmmaatschappijen kunnen gebruiken om hun materiaal aan het publiek aan te bieden.

Films kunnen met UltraViolet alleen gekocht worden, niet gehuurd. Afhankelijk van de aanbieder, worden de films gedownload of gestreamd. Ze kunnen gestreamd worden naar elke internetapparaat, inclusief settop boxen, smartphones en gameconsoles. Wie zijn film liever offline bekijkt, kan ervoor kiezen om deze te downloaden.

Omdat UltraViolet het antwoord op het illegaal downloaden van films moet zijn, is het afspelen van UltraViolet-films gebonden aan een aantal voorwaarden. Zo worden films die kunnen worden gedownload, beveiligd met een van de gekozen vijf DRM-beveiligingstechnologieën (Flash, Microsoft Play Ready, WideVine, OMA en Marlin). Wie een UltraViolet-film heeft gekocht, blijft daar eigendom van, tenzij de gebruiker zijn UltraViolet-account opheft.

Centraal
Het idee achter UltraViolet is dat gebruikers hun hele collectie films en tv-series kunnen bekijken wanneer en waar ze maar willen. Het enige dat ze daarvoor hoeven te doen, is inloggen op de website of de applicatie van de contentaanbieder te gebruiken.

UltraViolet-films zouden kunnen worden aangeboden door online videotheken, zoals in Nederland bijvoorbeeld MovieMax of Videolandondemand, maar ook bijvoorbeeld door kabelbedrijven als UPC en Ziggo aan hun digitale tv-abonnees.

UltraViolet werkt met één wereldwijd account voor elke gebruiker, ongeacht de partij die de films aanbiedt. Elke film die je koopt wordt centraal opgeslagen bij Neustar. Volgens de initiatiefnemers lost UltraViolet een paar problemen uit het verleden op. “Als je nu een video bij een online videotheek koopt, weet je niet of je die film over een paar jaar nog kunt bekijken. En als de retailer failliet zou gaan, of je de film daarna nog kunt afspelen”, zo legde TNO-consultant Menno Bangma, dinsdag in Hilversum uit.

Lancering
UltraViolet wordt gesteund door een tientallen bedrijven uit allerlei sectoren, waaronder Intel, AMD, Dell, Philips, Alcatel-Lucent, Akamai, Microsoft, Cisco, Sony en de meeste grote filmstudio’s. In de Verenigde Staten is dinsdag officieel een start gemaakt met UltraViolet met de verschijning van de eerste film (Horrible Bosses) voor dit platform. Daarna volgt een lancering in Groot-Brittannië, waarschijnlijk gevolgd door Europa.

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...