Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Parallels: voldoende ruimte voor de cloud bij het mkb

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 14 oktober 2011 08:07 uur

De markt voor clouddiensten in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is goed voor een omzet van ongeveer 150 miljoen euro. Voor internet service providers liggen er nog talloze kansen om aantrekkelijke clouddiensten aan het mkb te kunnen verkopen. Dat concludeert Parallels na een eigen onderzoek.

Parallels maakte de resultaten uit het SMB Cloud Insights-onderzoek donderdag bekend tijdens het evenement World Hosting Day Local in Amsterdam. Het onderzoek is uitgevoerd om inzicht te krijgen in de clouddiensten die het beste aansluiten bij het mkb.

Volgens John Zanni, vice-president Marketing & Alliances bij Parallels, is in Nederland hosted e-mail als dienst minder populair dan in de Verenigde Staten. In Nederland maakt 55 procent van het mkb gebruik van hosted e-mail, maar slechts 7 procent betaalt daarvoor. In de VS is dat 14 procent. Tegelijkertijd is de mate van web presence (online aanwezigheid in de vorm van een website, maar ook op sociale media) hier in Nederland veel hoger dan in de VS.

“Dat betekent dat je hier best clouddiensten kunt verkopen, maar dan moet je niet alleen met webhosting aankomen. Als je webhosting voor het mkb aanbiedt, zorg er dan in ieder geval voor dat sociale media geïntegreerd zijn anders willen bedrijven het niet”, aldus Zanni.

Hoofdcategorieën
De diensten die aan de behoeften van het mkb voldoen, zijn volgens de onderzoekers samen te vatten in vier hoofdcategorieën: web presence en webapplicaties, communicatie  en samenwerken, infrastructuur en SaaS en andere applicaties.  Volgens Zanni zetten partijen als Microsoft zwaar in op hosted Exchange omdat bedrijven nu geen ‘inhouse’ mailservers meer kopen. “En over een paar maanden gebeurt hetzelfde bij hosted PBX”, voorspelt Zanni.

Uit het onderzoek blijkt verder dat er een toename zichtbaar is van het gebruik van virtual private servers. “Parallels schat de totale hosted servermarkt in het Nederlandse mkb op 85 miljoen euro met ongeveer 160.000 gehoste servers. Ondanks de volwassenheid van de markt zien we ruimte voor groei in alle mkb-segmenten”, zo staat in het onderzoek. De komende drie jaar zou er nog ruimte zijn voor de inzet van  90.000 gehoste servers die worden toegevoegd aan de huidige markt.

De Nederlandstalige versie van het onderzoek is hier te downloaden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.