Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opta-boete: hoster is geen verzender

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 1 november 2011 08:08 uur

Bij de boete 600.000 euro die door de OPTA is opgelegd aan vier partijen wordt de hoster niet gezien als verzender van de spam.

Eén van de vragen waarover de rechter zich heeft gebogen was, wie nou feitelijk de verzender was. In het vonnis staat :  “Het begrip ‘verzender’ moet volgens het college ruim worden uitgelegd. Het college sluit in haar overwegingen aan bij de uitleg van dit begrip volgens de wetsgeschiedenis. De verzender kan degene zijn die op de verzendknop drukt (de feitelijk verzender), maar kan ook de opdrachtgever zijn (de materieel verzender). Nu Rivièra Vastgoed ( de veroordeelde, red.) kan worden aangemerkt als opdrachtgever, kan zij volgens ons college ook worden gezien als materieel verzender.”

Interessant in deze is dat een hostingpartij volgende het college niet in deze ‘ruime uitleg’ valt. Voor mensen in de branche natuurlijk volstrekt logisch. Maar in deze tijd die nog geregeerd wordt door digibeten bij de overheid en de rechtelijke macht is het tegelijkertijd toch ook weer bijzonder. Zolang ministers vragen (Piet-Hein Donner) om een internet stop-knop in hun werkkamer, weet je het maar nooit.

Toch kan dit vonnis niet gezien worden als aanmoediging aan providers om maar spammers binnen te laten. Het doelbewust meewerken aan verboden activiteiten maakt je weer medeplichtig.

De OPTA mag partijen maximaal 450.000 euro boete opleggen bij overtreding van het spamverbod.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.