Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Mobiel dataverkeer vertienvoudigt tot 2016’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 8 november 2011 08:05 uur

Het mobiele dataverkeer is snel aan het stijgen en blijft de komende jaren nog in een rap tempo toenemen. Uit een nieuw rapport van Ericsson blijkt dat het mobiele dataverkeer in vijf jaar tijd zal vertienvoudigen. In 2016 zullen er bijna 5 miljard mobiele aansluitingen zijn.

Tot het jaar 2016 bedraagt de verwachte groei van het mobiele dataverkeer jaarlijks 60 procent. Deze groei wordt vooral gedreven door een groeiend aantal gebruikers met een smartphone en door het toenemend gebruik van mobiele videocontent.

Dit jaar zal het aantal mobiele breedbandabonnementen vermoedelijk de grens van 900 miljoen bereiken. Maar het dataverkeer dat hiermee gemoeid is, zal dit jaar waarschijnlijk verdrievoudigen, dat schrijft Ericsson in de laatste editie van zijn Traffic and Market Data-rapport.

De cijfers zijn gebaseerd op metingen die Ericsson de afgelopen jaren heeft verricht op meer dan duizend netwerken her en der in de wereld. Daarbij gaat men ervan uit dat tegen 2016 bijna een op de drie wereldburgers in een stad zal wonen met een bevolkingsdichtbheid van meer dan duizend mensen per vierkante kilometer.

Dit laatste is van belang voor het aanleggen van de netwerken, want dat betekent volgens Ericsson dat 60 procent van het mobiele dataverkeer wordt gegenereerd op minder dan 1 procent van het landoppervlakte op aarde.

Meer smartphones
Onlangs bleek al uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het gebruik van mobiel internet – in Nederland – sterk is gestegen. Zo maakt dit jaar al 43 procent van de internettende Nederlanders gebruik van internet op zijn mobiele telefoon terwjil dat een jaar geleden nog 36 procent was.

Ook uit andere gegevens blijkt dat het dataverkeer de komende jaren explosief zal groeien. Een klein halfjaar geleden voorspelde Cisco al dat er in 2015 vier keer zoveel internetverkeer zal zijn als in 2010. Dit is vooral te danken aan de enorme toename van video op internet.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.