Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EU bepaalt indeling frequenties mobiel internet

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 9 november 2011 08:04 uur

De Europese Unie gaat de frequenties voor mobiel internet in de hele EU harmoniseren. In alle lidstaten moeten bepaalde frequentiebanden voor mobiel breedband worden vrijgemaakt.

Daarover zijn de Europese ministers van Economische Zaken het eens geworden. Zo moet de 800 MHz-band voor 1 januari 2013 zijn vrijgemaakt voor snel mobiel internet. Ook frequenties in de 1200 MHz-band zullen worden gereserveerd voor mobiel breedband, maar pas tussen 2013 en 2015, zo is besloten.

Nu worden in verschillende EU-landen nog diverse frequenties gebruikt voor bijvoorbeeld nieuwe mobiele technologieën als LTE (Long Term Evolution), ook wel bekend als 4G.

Spectrum
De toewijzing van de radiofrequenties is een zaak voor de nationale autoriteiten, vindt de EU, maar regels over hoe het spectrum onder de internetproviders en -gebruikers moeten worden verdeeld, wordt op EU-niveau geregeld.

Volgens Brussel zal hierdoor een pan-Europese telecommarkt worden gecreeërd die kansen biedt voor nieuwe diensten en voor groei in een consumentenmarkt met zo’n 500 miljoen mensen.

In mei van dit jaar besloot het Europees Parlement al dat de ontwikkelingen voor mobiel breedband in de EU versneld moet worden. Daarbij moet gebruik worden gemaakt van het radiospectrum dat vrijkomt door over te stappen van analoge naar digitale tv.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.