- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 14 november 2011 08:05 uur
Fujitsu Laboratories, de onderzoekstak van it-concern Fujitsu, heeft een nieuwe manier gevonden om datacenters te koelen door gebruik te maken van de cpu-warmte.
Het koelen van datacenters kost veel energie, maar dat zou over een paar jaar drastisch kunnen verminderen. Onderzoekers zijn er nu in geslaagd om de hitte van watergekoelde cpu’s te gebruiken om nieuw gekoeld water te produceren om vervolgens de serverruimtes te koelen.
Het principe komt erop neer dat de chillers het water met cpu-warmte oppompen in een adsorberend materiaal waarna het vervolgens wordt verdampt. De warmte verdwijnt uit het water door de verdamping, zo is de gedachte. Een complicerende factor is overigens wel dat de cpu-temperatuur afhankelijk is van de cpu-belasting. De temperatuur van het gekoelde water kan overigens variëren tussen de 15 en 18 graden, afhankelijk van de cpu-load.
Voor de productie van een constante stroom van gekoeld water, is het noodzakelijk om het afvalwater te handhaven op 40 tot 55 graden Celsius. Tussen die waarden is het absorberend materiaal het beste in staat het water te verdampen. Om er zeker van te zijn dat het warme water de juiste temperatuur heeft, regelde Fujitsu bij de proefopstelling het stroomverbruik en de cpu-belasting van de server.
Besparing
Veel datacenters gebruiken elektriciteit om hun koele lucht te produceren, maar met deze koeltechnologie kan een datacenter volgens Fujitsu tot 20 procent besparen op de energie die normaal nodig is om koele lucht te produceren.
De onderzoekers hebben zelfs de besparing per serverrack berekend. Volgens Fujitsu kan de energiebesparing voor een serverrack dat 12.000 kWh per jaar verbruikt, oplopen tot de hoeveelheid CO2 die wordt opgenomen door 360 bomen.
Uitrol
Fujitsu Laboratories werkt op dit moment nog aan de betrouwbaarheid van de technologie. Vanaf 2014 zouden dan de eerste datacenters op deze manier gekoeld kunnen worden.