Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europese wetgeving netneutraliteit dichterbij

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 17 november 2011 08:01 uur

Het Europees Parlement zal morgen stemmen over de resolutie die onder andere de Europese Commissie moet wijzen op het belang van netneutraliteit. De commissie heeft eerder aangegeven te streven naar volledige transparantie van telecomaanbieders. Consumenten kunnen dan bij problemen overstappen op een andere provider, aldus de EC.

Netneutraliteit staat voor vrij verkeer van alle internetdiensten. Gratis diensten als Skype en Whatsapp mogen niet worden vertraagd, geblokkeerd of extra financieel belast worden. Aanbieders kunnen wel tarieven hanteren per hoeveelheid data andere tarieven hanteren. In Nederland is netneutraliteit sinds een aantal maanden in behandeling om te worden opgenomen in de Telecomwet.

D66 en CDA strijden voor Europese wetgeving op het vlak van netneutraliteit. Europarlementariër Marietje Schaake D66 zegt hierover in een persbericht: “De snelle ontwikkeling van internet is vooral te danken aan het open internet, waar iedereen op gelijke voet kan concurreren. Als telecombedrijven informatie of diensten blokkeren, verhindert dat concurrentie, innovatie en economische groei.”

CDA’er Lambert van Nistelrooij zegt dat de Nederlandse wetsvoorstellen kunnen dienen als voorbeeld voor de Europese wetgeving. “Op mijn voorstel gaat de Europese Commissie nu de effecten van de Nederlandse wetsvoorstellen op dit gebied voor burgers en bedrijven, zoals KPN, onderzoeken. Op basis hiervan kan dan de Europese aanpak vorm worden gegeven, zodat burgers en bedrijven niet in ieder land weer met andere regels geconfronteerd worden.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.