Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“Groei dataverkeer op internet stagneert”

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 7 augustus 2008 08:08 uur

Wereldwijd kijken verschillende ISP’s naar manieren om de hoeveelheid dataverkeer die er via hun netwerken wordt verstuurd in te perken, om zo te voorkomen dat hun netwerken ‘vol’ raken. Er wordt over het algemeen dan ook aangenomen dat de hoeveelheid dataverkeer percentueel met de zelfde snelheid zal blijven toenemen.

Uit onderzoek van de universiteit van Minnesota blijkt echter dat de groei van het dataverkeer op internet juist aan het stagneren is. In 2003 was de groei van het internet nog zo’n 56 procent, terwijl de groei in 2008 verdampt is tot maar 18 procent.

Terwijl de groei van de hoeveelheid dataverkeer afneemt, neemt tegelijkertijd ook de kosten die met het dataverkeer gemoeid zijn af. Dit mag natuurlijk voor velen goed nieuws zijn, maar carriers en ISP’s, zien door de combinatie van een stagnerende groei en dalende prijs hun omzet en bedrijfsresultaat niet toenemen, iets waar aandeelhouders niet vrolijk van worden.

Volgens Andrew Odlyzko, verantwoordelijk voor het Minnesota Internet Traffic Studies (MINTS) project, zouden ISP’s zich daarom niet moeten richten op het afknijpen van hun abonnees, maar juist het genereren van meer dataverkeer moeten aanmoedigen, meldt Arstechnica.

De bottleneck is echter in veel gevallen dat de “last mile” naar abonnees vaak gebruik maken van een beperkt aantal uplinks, die maar een beperkte hoeveelheid bandbreedte hebben naar de backbone. Dat zou dan ook de reden zijn dat ISP’s zich gedwongen voelen om iets te doen aan de in (absolute zin) almaar toenemende hoeveelheid dataverkeer die abonnees genereren.

Groei dataverkeer 2003 – 2008 (meetperiode juli tot en met juni)

Danny B, 10 augustus 2008 10:10 pm

Misschien moet het wel op langere termijn bekeken worden?
Het is niet omdat in het eerste deel van 2008 maar 18% toename is dat er in Q3 of Q4 niet opeens 200% toename kan zijn, dat is allemaal afhankelijk van de vernieuwing van de technologie├źn. Neem nu bijvoorbeeld de HD iptv die vorig jaar een sterke toename van dataverkeer gaf.

 • Pingback: Bandbreedte als platform voor ontwikkeling at Metareporter

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.