Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Veel protest tegen nieuw beleid Britse registry Nominet

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 28 november 2011 08:04 uur

De Britse registry Nominet heeft het beleid tijdelijk uitgesteld waarbij domeinnamen van verdachten zonder tussenkomst van een rechter kunnen worden opgeschort.

Dat heeft de beheerder van het .co.uk-domein eind vorige week aangekondigd nadat de organisatie een storm van protest over zich heen kreeg. Nominet is al maanden bezig om een voorstel van de Serious and Organised Crime Agency (SOCA) in het beleid door te voeren.

Kort na het publiceren van het voorlopige beleid kwam er een protestbrief namens de London Internet Exchange (LINX), de Britse belangenorganisatie voor isp’s (ISPA) en de Open Rights Group (ORG). De organisaties vegen de vloer aan met het voorgestelde beleid.

De organisaties zien het als een vorm van censuur dat Nominet, zonder tussenkomst van de rechter, bepaalt dat een domeinnaam van iemand die verdacht wordt van criminele activiteiten zomaar opgeschort kan worden.

Volgens de tegenstanders zijn de richtlijnen van Nominet in strijd met artikel 6 van de Europese Rechten van de Mens waarin staat iedereen recht heeft op een open en eerlijke rechtsproces.

In een reactie hierop heeft Nominet aangekondigd dat het de reacties op het de draft policy zal gaan evalueren. Nominet wilde in december het beleid officieel invoeren, maar dankzij de kritiek wordt er in januari 2012 nogmaals gediscussieerd over de omstreden richtlijnen van Nominet.

Grootscheepse actie
Vorige week meldde de BCC dat er ruim 2000 webshops zijn gesloten omdat ze niet bestaande of nepartikelen aanboden. De winkels waren uitsluitend bedoeld bank- en creditcardgegevens van gebruikers te verzamelen. Na samenwerking tussen de politie en Nominet werden de betreffende domeinnamen afgesloten.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.