Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BREIN dreigt individuele uploaders aan te klagen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 1 december 2011 08:08 uur

Als de politiek weigert een downloadverbod in te stellen, dan zal Stichting BREIN achter individuele uploaders aangaan, waarschuwt de auteursrechtenwaakhond in een blogpost. Dit terwijl een van de belangrijkste drijfveren van de Tweede Kamer om tegen een downloadverbod te zijn de vrees is dat individuele consumenten zullen worden aangeklaagd wanneer deze wordt ingevoerd.

Ondanks de weerstand in de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Teeven toch door met zijn plan om een downloadverbod in te stellen. Daarbij gaf de staatssecretaris aan dat het downloadverbod bedoelt is om individuele downloaders aan te pakken. Hierbij definieerde hij drie groepen downloaders: die soms iets downloaden, die 7 dagen per week downloaden en fanatici. Alleen die laatste groep, die de nieuwste films als eerste wil hebben moeten worden aangepakt door het voorgenomen downloadverbod.

Volgens BREIN is het downloadverbod juist in overeenstemming met de wens van de Tweede Kamer, dat er geen individuele consumenten zullen worden aangeklaagd. Door het downloadverbod zouden platforms die downloaden faciliteren kunnen worden afgesloten, terwijl kleine downloaders met rust zullen worden gelaten. Als dit niet mogelijk is, omdat er geen downloadverbod is, dan zal BREIN naar eigen zeggen: “de huidige wetgeving gebruiken voor het privaatrechtelijk vervolgen van individuele gebruikers die illegaal uploaden.“.

Het is maar de vraag of BREIN hier verstandig aan doet. Toen mobiele telecombedrijven het voornemen hadden om consumenten te laten betalen voor toegang tot specifieke diensten, ontketende dit een politieke reactie die precies het omgekeerde wat de bedrijven wenste te bereiken tot gevolg had. Het zou mij niet verbazen als het aanklagen van individuele uploaders een zelfde reactie van de politiek zou ontketenen.

ISPam.nl Job board

ikke, 1 december 2011 10:31 am

Twee vragen :

1- Wat is het verschil tussen mensen die 7 dagen per week downloaden en fanatici?

2- Als er een downloadverbod komt, vervalt dan de thuiskopieheffing?

Randy, 1 december 2011 12:01 pm

Ik zeg (individuele) uploaders gaan opsporen en vervolgen. Dit is nu al bij wet verboden en zonder upload, geen download. Hetzelfde geldt ook voor zaken als Kiddypr0n. Het richten van de pijlen op downloaders - hoe ziek het materiaal ook is - heeft geen zin wanneer de bron niet aangepakt wordt.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...