Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europese samenwerking streeft naar kindvriendelijk internet

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 december 2011 08:03 uur

Internet wordt binnen een jaar een stukje veiliger voor kinderen. Dat is althans de inzet van een coalitie die donderdag is gevormd door 28 grote Europese bedrijven waaronder KPN, Hyves, Apple, Google en Microsoft.

De oprichtende leden van de coalitie zijn doelstellingen overeengekomen voor maatregelen op vijf terreinen (pdf). De samenwerkende bedrijven streven ernaar om een mechanisme te ontwikkelen dat kan worden gebruikt om snel te rapporteren over content en contacten op het internet die schadelijk zijn voor kinderen. Verder worden er privacytoepassingen gemaakt die voor kinderen begrijpelijk zijn en wordt in toenemende mate content geclassificeerd (denk aan PEGI-rating).

Ook wordt er gestreefd naar meer gebruik van mogelijkheden voor ouderlijk toezicht, bijvoorbeeld met behulp van software zoals de kindvriendelijke browser MyBee, en zullen sporen van kindermisbruik effectiever van het web worden verwijderd.

Een veilig internet voor kinderen is één van de hoofdpunten van de Digitale Agenda voor Europa van Europees commissaris Neelie Kroes. “Ik wil dat kinderen, ouders en leerkrachten eenvoudige, transparante en goedwerkende middelen hebben om kinderen op een veilige manier te laten internetten. Net als in de offline wereld verbieden we onze kinderen niet de straat over te steken, maar we leren ze wel hoe ze dat veilig kunnen doen.” Bij veilig gebruik van internet werkt dat net zo, aldus Kroes.

Zelfregulering
Dat hoeft wat de Eurocommissaris betreft niet opgelegd te worden met richtlijnen vanuit Brussel, maar dat kan beter gesteund worden vanuit de sector. “Bij zelfregulering kunnen de middelen om veilig internet te creëren sneller worden geproduceerd en geeft het de sector tegelijkertijd meer flexibiliteit”, verklaart Kroes.

De oprichtende leden bestaan uit: Apple, BSkyB, BT, Dailymotion, Deutsche Telekom, Facebook, France Telecom-Orange, Google, Hyves, KPN, Liberty Global, LG Electronics, Mediaset, Microsoft, Netlog, Nintendo, Nokia, Opera Software, Research in Motion, RTL Group, Samsung, Sulake, Telefonica, TeliaSonera, Telenor Group, Tuenti, Vivendi en Vodafone.

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...