Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europese samenwerking streeft naar kindvriendelijk internet

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 december 2011 08:03 uur

Internet wordt binnen een jaar een stukje veiliger voor kinderen. Dat is althans de inzet van een coalitie die donderdag is gevormd door 28 grote Europese bedrijven waaronder KPN, Hyves, Apple, Google en Microsoft.

De oprichtende leden van de coalitie zijn doelstellingen overeengekomen voor maatregelen op vijf terreinen (pdf). De samenwerkende bedrijven streven ernaar om een mechanisme te ontwikkelen dat kan worden gebruikt om snel te rapporteren over content en contacten op het internet die schadelijk zijn voor kinderen. Verder worden er privacytoepassingen gemaakt die voor kinderen begrijpelijk zijn en wordt in toenemende mate content geclassificeerd (denk aan PEGI-rating).

Ook wordt er gestreefd naar meer gebruik van mogelijkheden voor ouderlijk toezicht, bijvoorbeeld met behulp van software zoals de kindvriendelijke browser MyBee, en zullen sporen van kindermisbruik effectiever van het web worden verwijderd.

Een veilig internet voor kinderen is één van de hoofdpunten van de Digitale Agenda voor Europa van Europees commissaris Neelie Kroes. “Ik wil dat kinderen, ouders en leerkrachten eenvoudige, transparante en goedwerkende middelen hebben om kinderen op een veilige manier te laten internetten. Net als in de offline wereld verbieden we onze kinderen niet de straat over te steken, maar we leren ze wel hoe ze dat veilig kunnen doen.” Bij veilig gebruik van internet werkt dat net zo, aldus Kroes.

Zelfregulering
Dat hoeft wat de Eurocommissaris betreft niet opgelegd te worden met richtlijnen vanuit Brussel, maar dat kan beter gesteund worden vanuit de sector. “Bij zelfregulering kunnen de middelen om veilig internet te creëren sneller worden geproduceerd en geeft het de sector tegelijkertijd meer flexibiliteit”, verklaart Kroes.

De oprichtende leden bestaan uit: Apple, BSkyB, BT, Dailymotion, Deutsche Telekom, Facebook, France Telecom-Orange, Google, Hyves, KPN, Liberty Global, LG Electronics, Mediaset, Microsoft, Netlog, Nintendo, Nokia, Opera Software, Research in Motion, RTL Group, Samsung, Sulake, Telefonica, TeliaSonera, Telenor Group, Tuenti, Vivendi en Vodafone.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.