Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

eBay bouwt datacenter in hete wildernis

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 7 december 2011 08:04 uur

eBay houdt kennelijk wel van een uitdaging. Het online veilingbedrijf staat op het punt om een eigen datacenter in één van de heetste streken in de Verenigde Staten te openen.

Phoenix, in de staat Arizona, staat bekend als één van de warmste plekken in de VS, en toch opent eBay daar volgende week een nieuw datacenter. De temperaturen liggen er regelmatig rond de 38 graden Celsius.

Desondanks durft eBay het aan om daar een 6 MegaWatt datacenter te bouwen die bovendien het hele jaar  met buitenlucht gekoeld kan worden.

Volgens Computerworld heeft het gebouw een enorme koeltoren die ervoor zorgt dat condenswater wordt afgevoerd naar een opslag onder de grond. “We zijn er in staat om op elk moment water van 29 graden Celsius te krijgen”, zo vertelde Mike Lewis van eBay vorige week tijdens een congres in Londen.

Het water uit de condensator wordt niet direct gebruikt, maar gaat eerst door een warmtewisselaar waardoor het water al enkele graden afkoelt. Daarna gaat het water de grond in.

Lewis geeft toe dat het wel een uitdaging was om op zo’n hete locatie een datacenter van circa 650 vierkante meter te bouwen. Maar eBay heeft zelfs al rekening gehouden met een uitbreiding van het datacenter in de toekomst tot 12 MW.

Volgens Lewis streeft naar een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,1. Over hoe hoog de PUE van het datacenter bij de start is, mag Lewis nu nog geen uitspraken doen.

 

Erik, 7 december 2011 11:50 am

650 meter en 6 MW?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.