Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Patentzaken gestart tegen grote Amerikaanse cloudproviders

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 13 december 2011 08:06 uur

Een van de mensen die ooit p2p-platform Kazaa en Skype hebben opgericht, heeft vorige week een aantal it-reuzen, waaronder Amazon en Google, voor de Amerikaanse rechter gedaagd. Hij beschuldigt de bedrijven van patentschending bij de uitvoering van hun clouddiensten.

Kevin Bermeister, nu bedenker van het social mediabedrijf PersonalWeb, heeft Google, Amazon, VMware, EMC, NEC en Dropbox in verschillende aanklachten beschuldigd van patentinbreuk. Met hun clouddiensten zouden de gedaagden inbreuk maken op acht patenten van PersonalWeb. Het betreft onder meer patenten voor dataopslag in de cloud, schrijft de Australische krant Sydney Morning Herald.

De zaak zou volgens kenners om enkele honderden miljoenen dollars per gedaagde kunnen gaan. Maar omdat het om zulke grote en wereldwijde diensten gaat, kon het bewijzen van patentbreuk wel eens heel moeilijk worden, aldus een Australische patentexpert. Hij verwijst in dit verband naar de tablet-ruzie die is ontstaan tussen Samsung en Apple.

Volgens de patentexpert is het nu nog onduidelijk of het businessmodel van PersonalWeb gebaseerd is op het ontwikkelen van innovatieve online diensten of dat het een patenthoudend bedrijf is dat verdient aan licenties. “Maarja”, zo zegt hij er wel bij, “ik ben patentdeskundige in Australië en wie weet oordeelt een Amerikaanse rechter wel heel anders.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.