Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Natuurlijke koeling datacenters minder duurzaam dan gedacht’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 19 december 2011 08:06 uur

Nieuwe datacenters zijn steeds meer gebaseerd op het gebruik van natuurlijke bronnen om hun servers en dataruimtes te koelen. Maar volgens koelingspecialist Alklima is dit helemaal niet zo duurzaam als gedacht.

Het rendement dat behaald wordt met koeling op basis van natuurlijke hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld free air-cooling of evaporative waterkoeling,  laat te wensen over. Dat stelt althans Martijn van Leerdam, senior consultant bij Alklima.

Organisaties moeten niet alleen kijken naar de uitstoot van gassen die in de atmosfeer vrijkomen, maar de praktijk wijst uit dat chemische koudemiddelen vaak beter voor het milieu zijn, zo stelt Alklima.

Energetische waarde
Het nadeel van chemische koudemiddelen is dat er meer schadelijke gassen in de atmosfeer terecht kunnen komen dan bij onder meer CO2, hetgeen een natuurlijk koudemiddel is. Deze schadelijke gassen zijn verantwoordelijk voor 6 procent van de totale uitstoot. Het grootste gedeelte (94 procent) van de uitstoot wordt echter veroorzaakt door het energieverbruik van een koelsysteem. Het is volgens Van Leerdam daarom noodzakelijk om de energetische waarde van beide koudemiddelen met elkaar te vergelijken.

“Datacenters hebben vaak het idee dat de overstap van een chemisch naar natuurlijk koudemiddel zinvol en duurzamer is , maar dat is een groot misverstand.”

Chemische koudemiddelen presteren vaak beter als het gaat om het rendement van het koelsysteem. “Natuurlijk koudemiddelen hebben een groener imago gekregen dan terecht is”, zegt Van Leerdam. “Maar als organisaties ook het energieverbruik in ogenschouw nemen, zullen zij ervaren dat zij niet alleen beter scoren met duurzaam ondernemen. Zij kunnen met chemische koudemiddelen ook aanzienlijke besparingen realiseren op hun energierekening. Het is daarom van belang om een goede berekening te maken van het meest effectieve koudemiddel.”

Poll

ISPam.nl Job board

Dennis, 19 december 2011 12:18 pm

Heel het groene stroom gedoe is gewoon een goede verkooptruc die nog werkt ook.

Datacenters hebben vaak gewoon Drycooling omdat het gewoon ontzettend veel geld scheelt.

Een (grote) DX-cooling unit doet +- 80 Ampere 3 fase.
De Drycooling unit doet +- 10 Ampere 3 fase.

Tel maar uit je winst als je op Drycooling kan draaien!

Tudududud, 21 december 2011 12:53 pm

Goh, iemand die mechanische/chemische koeling verkoopt die gaat prediken voor mechanische/chemische koeling, dat verwacht je gewoon niet.

Verder, wat een onsamenhangend verhaal, kan er geen touw aan vast knopen.

Alex Bik, 22 december 2011 5:49 pm

Dit verhaal klopt voor geen meter. Wat die mannen blijkbaar proberen te zeggen is dat een milieuvriendelijk koudemiddel misschien niet zo'n goede keuze is, omdat het zorgt voor een inefficientere koeling en het koudemiddel in principe toch niet in het milieu terecht komt. Dat geldt dus voor mechanische (compressor) koeling. Op de een of andere manier heeft Edwin het niet helemaal begrepen (auhm) en 'milieuvriendelijk koudemiddel' gelijkgesteld aan 'free air cooling' en 'evaporative waterkoeling'. Dat is waar het de mist in gaat. Free air cooling is natuurlijk wel degelijk (veel) beter voor het milieu dan mechanische koeling.

Arnout Veenman, 23 december 2011 11:03 am

Alex, het eerste deel van je commentaar is een goede samenvatting van het artikel en daar sluit ik me volledig bij aan. Het punt waar je aangeeft dat het artikel de mist in gaat, ga je zelf de mist in, want nergens wordt 'free air cooling' in het artikel gelijkgesteld met een 'milieuvriendelijk koudemiddel'. Gezien we altijd maar met 'free air cooling' bezig zijn en dit artikel milieuvriendelijke koeling vanuit een heel ander perspectief benaderd, is het op zich logisch dat je dat er in leest, dat deed ik in eerste instantie zelf ook. Het artikel beschrijft echter precies waar het om gaat. Uitstekend stuk van Edwin dus!

Alex Bik, 23 december 2011 11:52 am

Er staat letterlijk dat het gebruik van natuurlijke bronnen helemaal niet zo duurzaam is als gedacht, dat het rendement van free air-cooling of evaporative waterkoeling te wensen over laat en dat je beter een chemisch koudemiddel kunt gebruiken. Ik weet echt niet hoe ik dat anders op zou moeten vatten.

Alex Bik, 23 december 2011 11:57 am

@Dennis: Helemaal waar natuurlijk. Het groene imago is een leuke bijkomstigheid, maar de belangrijkste drijfveer is en blijft natuurlijk financieel. Een beetje koelmachine voor een datacenter doet zelfs nog een beetje meer dan 3x80A, de chillers die bij ons op 't dak staan gebruiken ('s zomers, als de compressors voluit draaien) 290A per fase. Per chiller. Als je daar door wat extra investeringen een paar procent af kan snoepen heb je al vrij snel een rendabele businesscase.

Arnout Veenman, 23 december 2011 12:02 pm

Daar heb je een punt. In die zin is er wel een gelijkstelling, in de zin dat er een vergelijking wordt gemaakt tussen het totale energieverbruik van verschillende soorten koeling. Al heb ik mijn twijfels of dat iets afdoet aan het artikel.

Dennis, 24 december 2011 5:46 pm

Alex, dat is nog een kleine chiller inderdaad. De grote chiller weet ik zo niet uit m'n hoofd wat die precies aan stroom doet.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...