Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“British Telecom knijpt alle internet abonnees af”

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 augustus 2008 08:07 uur

British Telecom, oud-monopolist en de grootste Britse ISP knijpt al haar internet abonnees af op piekmomenten, die zich voornamelijk in de avond bevinden, zo blijkt uit een onafhankelijk onderzoek (PDF) van breedband onderzoeker Sam Knows.

Er zijn twee interessante dingen aan het afknijpen door British Telecom. Allereerst lijkt enkel dataverkeer dat niet via poort 80 gaat (HTTP) te worden afgeknepen en het tweede meest interessante punt is dat niet alleen zware downloaders worden afgeknepen, maar simpelweg alle abonnees. Op piek momenten is de snelheid van al het dataverkeer dat niet via poort 80 gaat tot 85 procent langzamer!

Een woordvoerder van British Telecom heeft tegenover The Register bevestigd dat er inderdaad aan traffic shaping wordt gedaan en dat voor alle abonnees geldt, echter is het zo dat het enkel betrekking zou hebben op P2P dataverkeer en niet op streaming zoals de BBC iPlayer. Andere Britse ISP’s doen ook aan traffic shaping, maar richten zich daarbij specifiek op de zwaarste downloaders of vertragen enkel excessief bittorrent en usenet dataverkeer.

Het is toch wel interessant om te zien dat trafic shaping niet alleen iets is dat aan de andere kant van de grote plas gebeurt en het is goed dat er eens onafhankelijk onderzoek naar is gedaan. Weet iemand hoe de situatie in Nederland is, doen Nederlandse ISP’s ook aan traffic shaping?

In onderstaande grafiek uit het onderzoek van Sam Knows is duidelijk te zien hoe het niet HTTP-dataverkeer op piek momenten tot maar liefst 85 procent wordt vertraagd.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.