Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Waar bleef het vuurwerk (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 29 december 2011 08:01 uur

Aan het einde van het jaar terugkijken naar de achterliggende 360+ dagen. Onvermijdelijk leidt dat tot het opstellen van lijstjes met gebeurtenissen, ontwikkelingen en dergelijke die indruk hebben gemaakt. De kans dat een niet nader te noemen leverancier van vliegtickets reden heeft positief terug te blikken op 2011 is niet groot. Ook de partijen die ooit meenden dat certificaten een onneembaar bastion vormden zullen zich achter de oren hebben gekrabd bij de terugblik op 2011.

Maar dat negatieve proberen om te draaien lijkt nog een hele opgave. Op de vraag welke gebeurtenissen in internet, hosting, of datacenterland hebben afgelopen jaar geleid tot veel bewondering in de markt en vooral een positieve associatie bij het grote publiek – wat leverde echt vuurwerk op? – is het antwoord niet eenvoudig te geven.

Om te beginnen met internet als toegangsdienst voor burgers en bedrijven. Wat 2011 niet liet zien was een doorbraak van glasvezel, LTE of andere technieken. De bereidheid bij met name burgers te switchen van infra lijkt af te vlakken. De enige accessvorm die groei kende was mobiel internet. Dat daar de telco’s allerlei fratsen verzonnen is niet echt positief te noemen.

Hostingland dan, daar waren wel enige lichtpuntjes waarneembaar voor insiders. Met relatief weinig rumoer zijn er enkele fusies, overnames en buy-outs geweest. Die hadden wellicht meer aandacht verdiend, want onder de streep zijn alleen de mislukte server migraties of black-outs van enkele kleinere partijen blijven hangen. De verdere integratie van clouddiensten dan bij en door hosters? Daar is zowel positief als negatief nieuws over verschenen. Ja er zijn partijen die met alle mogelijk variaties op het thema Xaas flink aan de weg hebben getimmerd en claimen sterk te zijn gegroeid. Nee, want een doorbraak is in zoverre uitgebleven dat men name overheden de stap niet hebben genomen, om nog maar te zwijgen over de aanhoudende discussies rond de veiligheid van data.

En hoe ging het dan met de datacenters? In ieder geval werd er flink gebouwd, dan wel aangekondigd dat er gebouwd gaat worden. Dat lijkt mij een ondubbelzinnig positief signaal naar de markt, afnemers en andere geïnteresseerden. De nodige persaandacht hiervoor, zelfs van de landelijke en regionale pers, is een interessante ontwikkeling die niet moet worden onderschat.

Maar als we die laatste categorie buiten beschouwing laten blijft de conclusie onverbiddelijk dat 2011 niet het jaar is geweest waarin de sector in positieve zin de pers heeft gehaald dan wel geassocieerd kon worden met innovaties en doorbraken. Alles behalve vuurwerk uit de sector dus.

Dat is overigens wel kenmerkend voor commodity diensten. Was 2011 dan het jaar dat internet en hosting voor het eerst kunnen worden gevoegd in het commodities als water, gas en licht?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.