Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eemshaven krijgt het grootste datacentrum van Nederland

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 september 2006 23:16 uur

TCN SIG Real Estate bouwt in Eemshaven (Groningen) het grootste datacentrum van Nederland dat het Eemsdelta-center zal gaan heten. Naast de grote zal het Eemsdelta-center ook uitblinken in geavanceerdheid, waarbij het volledig zal voldoen aan de TIER-4 normering en deels zelfs TIER-4+, dat maximale veiligheid en maximale bedrijfszekerheid garandeerd.

De belangrijkste redenen om het Eemsdelta-center te bouwen in Eemshaven zijn:

• Voldoende en stabiele energie
• Keuze uit meerdere energiecentrales
• Aanwezigheid windmolenpark en andere groene energiebronnen
• Ligging ruim boven N.A.P.
• Knooppunt in de Internationale en intercontinentale glasvezel hoofdinfrastructuur
• Voldoende technisch hoogopgeleid arbeidspotentieel
• Aanwezigheid Universiteit
• Coöperatieve overheid
• Prijsniveau

De ligging boven N.A.P. is,  voor voornamelijk Amerikaanse bedrijven, na de ramp in New Orleans essentieel. Waarbij volgens ingewijdenen Google de grooste klant is van het datacentrum dat TCN SIG Real Estate al heeft zou zijn. De fundering van het Eemsdelta-center zal met ruim 3 meter, ruim boven N.A.P. komen te liggen en de datavloer zelf zal ook nog eens met 1 meter worden verhoogd.

De investering om het Eemsdelta-center te realiseren is ruim 55 miljoen euro, waarbij dit een vrij zekere investering is voor TCN SIG Real Estate, gezien op dit moment al 70% van het Eemsdelta-center verhuurd is. Op basis van het feit dat het Eemsdelta-center drie keer zo groot zal worden als het eerste datacentrum van TCN SIG Real Estate, zal er dus 30.000 m2 datavloer worden gerealiseerd.

Ook bedankt TCN SIG Real Estate een anatal partijen, zonder wiens samenwerking, de realisatie van het Eemsdelta-center onmogelijk zou zijn geweest, dit zijn:

De ontwikkeling van Noord-Nederland is het gevolg van een uitermate goede samenwerking tussen de noordelijke overheden, de Rijksuniversiteit Groningen en het bedrijfsleven. Vooral mochten wij de eendrachtige samenwerking ervaren met de Gemeenten Eemsmond en Delfzijl, de Provincie Groningen, de stad Groningen, de NV NOM, Rijkswaterstaat en de waddenvereniging. Zonder de anderen tekort doen, dient vermeld dat de rol van voormalig wethouder Koen Schuiling van de stad Groningen in dit verband cruciaal geweest is. Hij is in de beginfase vooral de grote animator vanuit de overheid geweest. Vooral mede dankzij hem hebben wij deze ontwikkeling mogelijk kunnen maken.

Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor ISP’s en natuurlijk ook voor Groningen, dat hiermee een zeer welkome impuls krijgt. Ik ben overigens benieuwd of we kleine(re) ISP’s in het Eemsdelta-center zullen terug gaan zien, omdat nu al 70% verhuurd is, ahoewel er natuurlijk wel betekend dat er nog 9.000 m2 aan datavloer beschikbaar is. Zelf ben ik zeer gecharmeerd van de TIER-4(+) normering die bij de realisatie van het nieuwe datacentrum zal worden aangehouden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...