Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ICANN drukt snelle invoering gTLD’s door

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 6 januari 2012 08:02 uur

Ondanks kritiek van bedrijven en juristen over het gebrek aan bescherming van merkenhouders, zet de ICANN de geplande invoering van de uitbreiding van generieke toplevel domeinnamen gewoon door.

Deze week uitte de Amerikaanse National Telecommunications and Information Administration (NTIA) nog haar zorgen over de snelle invoering van het gTLD-programma waarbij internetextensies als .canon of .Parijs kunnen worden aangevraagd. De NTIA adviseert de regering in de VS op ict-gebied en valt onder de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Volgens Lawrence Strikling van de NTIA moet de ICANN maatregelen nemen om te voorkomen dat bedrijven en organisaties zich genoodzaakt voelen om defensief TLD’s of domeinamen gaan registreren om te voorkomen dat domeinkapers ermee aan de haal gaan. Dat zou bedrijven onnodig op kosten jagen.

Volgende week
De ICANN wil vanaf 12 januari de inschrijving voor nieuwe toplevel domeinnamen starten. Die inschrijving duurt tot april waarna de ICANN de inschrijvingen zal onderzoeken.

Maar volgens critici is dat schema veel te ambitieus en moet er eerst meer duidelijkheid komen over hoe merken beter beschermd kunnen worden. Volgens een anonieme bron die bekend is met de besluitvorming binnen de  ICANN, is de organisatie absoluut niet van plan de inschrijving van nieuwe gTLD’s uit te stellen.

“De afgelopen weken hebben we tijdens bijeenkomsten gehoord dat er in de branche heel veel onrust is over de specificaties van het gTLD-programma. Het zou gemakkelijk tot onvoorziene en onbedoelde consequenties kunnen leiden. En daarmee vormt het een bedreiging voor het slagen van het hele programma”, waarschuwt Strickling tegenover persbureau Reuters.

Evalueren
De ICANN zegt in een reactie per e-mail het commentaar van Strickling te zullen evalueren.

Volgens de ICANN zal de uitbreiding van het aantal extensies niet alleen het aanbod aan domeinnamen vergroten, ook wordt innovatie gestimuleerd en zal er meer ruimte komen voor domeinnamen met niet-Latijnse karakters.

Bekijk hier een ICANN-video over de gTLD’s:

Thijs Burema, 6 januari 2012 5:11 pm

Ben benieuwd wat dit voor effect dit op de hele DNS infrastructuur heeft, van de root-servers tot de DNS recursors.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.