Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Steeds scherpere internetcensuur in Iran

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 januari 2012 08:05 uur

Volgens de Britse krant The Guardian is het Iraanse regime ver met de ontwikkeling van een gesloten, nationaal internet volgens het Noord-Koreaanse model. Het zou een volgende, vergaande stap zijn in de internetcensuur die het land nu al toepast. Volgens bronnen van de krant voert het land op dit moment testen uit.

Het regime probeert op alle manieren om internetverkeer van buitenaf te controleren. The Guardian merkt terecht op dat het voor elke overheid ondoenlijk is om het gehele internet te controleren, maar door te dreigen met vreselijke straffen hoopt het regime dat angst onder haar bevolking ervoor zorgt dat de invloed van het wereldwijde web beperkt blijft.

Internetcafés

De overheid kondigde in dat kader recent al nieuwe regels aan voor de internetcafés, waarvan eigenaren alle klanten om identiteitspapieren moet vragen. Zo worden de gangen van alle bezoekers nauwgezet nagegaan.

Officieel past Iran deze censuur toe om overheidsdata en militaire websites te beschermen. Het Stuxnet-virus dat vorig jaar actief was, was gericht op de nucleaire installaties van het land.

Verzet

Natuurlijk is er ook verzet. Onder de naam Telecomix heeft een groep hackers zich verzameld met een eigen DNS-service. Doel van Telecomix is het omzeilen van internetcensuur door autoriteiten door  met behulp van deze gratis services geblokkeerde sites toch toegankelijk te maken. Op de Telecomix-site is te lezen hoe de DNS-server moet worden geconfigureerd.

Jonathan, 21 januari 2012 10:38 am

Wat we bij dit soort berichten niet moeten vergeten is dat er momenteel een sterke propaganda-oorlog bezig is om Iran te demoniseren. Hierbij wordt steeds gedaan of Iran de verschrikkelijke natie is en het Westen de ideale heilstaat.

Je zou eens moeten kijken naar een speech van Achmadinejad die hij laatst gaf bij de jaarlijkse VN-vergadering (http://www.youtube.com/watch?v=OdFPnmiLc1s)

Als je ziet dat er inderdaad virussen worden losgelaten op Iran, dat haar wetenschappers worden vermoord door het westen en dat er troepenverzamelingen zijn rondom Iran dan kun je de voorzichtigheid van Iran wel voorstellen.

Daarbij is Iran zich ook bewust dat een afhankelijkheid van westerse internetservers niet handig is, omdat vooral de VS geen moeite zal hebben om Iraanse websites uit de lucht te halen.

Gisteren werd ook bekend gemaakt dat Engeland de Iraanse TV van de kabel heeft gehaald: schijnbaar mag de Engelse burger niet zomaar de kritische uitzendingen zien afkomstig uit Iran (http://waterput.punt.nl/?r=1&id=613383), en dan spreken we over censuur in Iran.

Iran heeft momenteel alle steun nodig die het kan krijgen in haar strijd tegen de oorlogszuchtige VS en haar Europese ja-knikkers (zie ook http://www.youtube.com/watch?v=-bKYIkyWmZQ)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.