Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Voorstellen SOPA en PIPA voorlopig ingetrokken

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 23 januari 2012 08:05 uur

De omstreden wetsvoorstellen SOPA en PIPA komen morgen niet in stemming in respectievelijk het Huis van Afgevaardigden en de senaat. De initiatiefnemers hebben de voorstellen voorlopig ingetrokken, officieel om deze te herschrijven.

Democraat Harry Reid besloot zijn PIPA in trekken ‘na de recente gebeurtenissen’, waarmee hij doelde op de acties van een aantal grote internetsites die vorige week tijdelijk op zwart gingen. Kort na de aankondiging van Reid besloot zijn republikeinse collega Lamar Smith het SOPA-voorstel in te trekken. Van uitstel komt beslist geen afstel, aldus Reid die ervan overtuigd is in de komende weken tot een compromis te komen tussen voor- en tegenstanders.

Megaupload
Op diverse nieuwsfora denken velen dat de ophef over de Megaupload-actie van de FBI een en ander in een stroomversnelling heeft gebracht. De FBI haalde Megaupload eind vorige week uit de lucht. Dit werd direct beantwoord door grootschalige tegenacties van hackerscollectief Anonymous die met DDoS-aanvallen achter elkaar Amerikaanse overheidssites neerhaalden, inclusief de site van FBI. Ook sites van grote entertainmentbedrijven zoals Warner en EMI gingen plat.

De aanvallen richten zich niet alleen op Amerikaanse sites, maar ook op Franse sites. De Franse minister van cultuur Mitterand steunde de FBI-actie en noemde Megaupload vrijdag ‘misdadig’. Anonymous legde de site van president Sarkozy daarop plat.

De DDoS-aanvallen waren vrijdag en zaterdag goed voor 10 procent van het totale internetgebruik, aldus de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.