Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Filehosters vrezen niet voor eigen voortbestaan

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 23 januari 2012 08:04 uur

Grote filehosters zeggen niet te vrezen voor hun eigen voortbestaan na de actie van de FBI tegen Megaupload van vorige week. ‘Filehosting zelf is een legale activiteit.’

Een woordvoerder van Rapidshare, dat in Zwitserland is opgericht, zegt  niet bang te zijn dat hun bedrijf zal worden gedwongen om te stoppen. “Als een bankdirecteur wordt opgepakt voor het witwassen van geld, betekent dat niet dat alle banken moeten sluiten”, aldus de zegsman in een interview met Ars Technica. “Filehosting op zich is een legale activiteit.”

Rapidshare zou veel transparanter zijn opgezet dan Megaupload. Zo gebruiken alle medewerkers hun echte namen. Volgens Rapidshare-directeur Alexandra Zwingli is Rapidshare absoluut een legale dienst, net als Swisscom en Youtube. “Het is vergelijkbaar met Dropbox en wij werken niet met een beloningssysteem – net als Megaupload – voor de populairste downloads.”

Cloud storage
Collegawebsite MediaFire is evenmin bang voor FBI-invallen. MediaFire biedt naar eigen zeggen een opslagdienst in de cloud en gebruikers moeten vooraf de gebruiksvoorwaarden doorlezen en accepteren. Overtredingen van de voorwaarden neemt Mediafire heel serieus, zo stelt het bedrijf.

MediaFire biedt opslagruimte voor ieder die legale data wil opslaan, gebruiken of wil delen met vrienden, familie of collega’s. Voor betalende gebruikers bestaan ruimere mogelijkheen zoals het toevoegen van het eigen merk, statistieken enzovoorts. “Dit businessmodel is niet anders dan bij Akamai, Amazon S3 en YouSendIt.”

Toch kunnen diverse filehosters nog wel voor problemen komen te staan, verwacht Frank Kenny van de zakelijke filehoster Ipswitch File Transfer. “Hoe willen die diensten controleren wat gebruikers up- en downloaden?” Ook verwacht hij dat storage- en backupdiensten als Dropbox en Carbonite in de toekomst te maken zullen krijgen met problemen omtrent de inhoud van de opgeslagen data.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.