Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

XS4ALL woedend over door BREIN aangepast vonnis

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 25 januari 2012 08:05 uur

Hoogst merkwaardig, zo noemt  XS4ALL het vonnis van de rechtbank dat Stichting BREIN op eigen initiatief heeft aangepast. Vier domeinnamen hoeven volgens de auteursrechtenorganisatie niet meer te worden geblokkeerd.

XS4ALL en Ziggo moeten volgens het vonnis van 11 januari met ingang van 1 februari de toegang tot The Pirate Bay blokkeren. Daarvoor zijn in het vonnis 24 url’s genoemd. Tot grote verbazing van XS4ALL heeft BREIN zelf het vonnis aangepast met een brief van een gerechtsdeurwaarder erbij (pdf).

Vier domeinnamen, te weten piratebay.no, www.piratebay.no, suprnova.com en www.suprnova.com, zijn geschrapt en hoeven volgens de auteursrechtenorganisatie niet meer te worden geblokkeerd.

Als begeleidende uitleg schrijft BREIN:  “Wij zijn van mening dat het in strijd zou zijn met de beslissing van de rechtbank om het vorenstaande bevel mede te doen uitstrekken tot deze vier (sub)domeinnamen, zodat deze hierboven zijn weggelaten, althans vervangen door “——–”.”

Willekeurig
BREIN heeft op eigen houtje een vonnis aanpast, concludeert XS4ALL. De organisatie lijkt de aanpassing van het vonnis bovendien volstrekt willekeurig te hebben gedaan, zo stelt XS4ALL.

Op een van de domeinen in de lijst worden educatieve filmpjes voor jongeren getoond, die site is daarom door BREIN uit het vonnis verwijderd.

Ook van van de drie IP-adressen die in het vonnis worden genoemd, lijken niets met de illegale activiteiten van de Pirate Bay te maken te hebben. Op eentje staat slechts het woordje ‘yeah’.

Yeah
Niels Huijbregts van XS4ALL reageert verbijsterd. “Het is nu al duidelijk hoe bizar dit vonnis is: er is geen enkele geldige reden om toegang tot het woord ‘yeah’ te verbieden. Eén woordje lijkt misschien onbenullig, maar dit is een zeer principiële zaak: het verbieden van onschuldige woorden is geen praktijk die je in een democratische rechtsstaat mag verwachten.”

Volgens de provider is er duidelijk sprake van censuur omdat BREIN kennelijk het vonnis zonder controle kan aanpassen en extra te blokkeren adressen kan toevoegen.

Misleidend
BREIN vindt echter dat XS4ALL bewust misleidende informatie verschaft. “Het vonnis betreft domeinnamen en IP-adressen waarop The Pirate Bay opereert. Als dat niet langer het geval is, dan vallen ze niet onder het vonnis. BREIN heeft XS4ALL en Ziggo dan ook bij betekening van het vonnis duidelijk gemaakt dat vier domeinnamen die na het vonnis gestopt zijn met naar The Pirate Bay te verwijzen niet geblokkeerd hoeven te worden.”

Oveirgens zal XS4ALL de adressen vanaf 1 februari wel gewoon blokkeren, zoals de rechter heeft bepaald. Ziggo start daar op 31 januari al mee.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.