Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Steunfonds voor open en stabiel internet opgericht

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 3 februari 2012 08:05 uur

Nederland is een fonds rijker: het Steunfonds Open en Stabiel Internet, kortweg SOS Internet. Doel van het fonds is de belangenbehartiging van internetgebruikers en service providers in rechtszaken tegen het blokkeren  van internetverkeer.

In het fonds worden middelen verzameld zodat SOS Internet zich als partij kan mengen in rechtszaken waarbij de openheid van het internet in het geding is. Recente voorbeelden zijn de zaken tegen Ziggo en XS4ALL om The Pirate Bay te blokkeren. Met deze middelen kan het fonds technische en juridische deskundigen inhuren.

“Een dergelijke blokkade heeft nogal wat implicaties – voortaan moet ieder internetpakketje dat via die providers wordt gestuurd, bekeken worden of het niet van of naar een verboden bestemming leidt – met alle complexiteit en instabiliteit van dien. Daarmee worden alle Nederlandse gebruikers van het internet ernstig benadeeld – en niet alleen de bezoekers van de betreffende sites. Dat kan eigenlijk niet,” aldus een verklaring van het fonds.

Het fonds zelf wordt kostenloos beheerd door NLnet Foundation. Aanvragen voor steun vanuit het fonds worden beoordeeld door Marleen Stikker van Waag Society, voormalig technisch directeur van XS4ALL Simon Hania en adviseur Hendrik Rood.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.