Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Omroepen combineren tv-signaal met internettoegang

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 8 februari 2012 08:03 uur

SBS begint nog in de eerste helft van dit jaar met het uitzenden van tv-signalen waarbij de kijkers ook verbonden zijn met het internet. Ook de Publieke Omroep en RTL hebben plannen met dit zogenoemde HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV).

“Net als bij Teletekst wordt er bij HbbTV een signaal met het beeld meegezonden”, legt Josbert van Rooijen, manager Broadcast & IT bij SBS, uit. “Dit signaal vertelt de tv waar zij via de internetaansluiting extra informatie kan ophalen. De kijker hoeft alleen maar tijdens een programma op de HbbTV-knop te drukken en komt dan direct op de relevante informatiepagina terecht.”

Het verbinden van het tv-signaal met internet stelt kijkers in staat om bij tv-programma’s allerlei extra informatie op te roepen. Dit biedt de nodige interactiviteit met tv-programma’s, maar ook biedt het mogelijkheden om eerder uitgezonden programma’s terug te kijken en films te huren. Verder is een ‘nu en straks’-programmaoverzicht toegankelijk en wordt via HbbTV het zappen naar andere relevante programma’s mogelijk.

Landen
HbbTV is onder meer in Duitsland, Frankrijk en Spanje aan het groeien. Om de start van HbbTV in Nederland een extra stimulans te geven, is er nu het HbbTV Forum Nederland opgericht. Bij dit platform is een aantal relevante partijen uit de tv- en internetindustrie aangesloten die dit concept tot een succes moeten maken. Het platform streeft naar uniformiteit van de gebruikte techniek van HbbTV omdat dat cruciaal is voor het slagen van de technologie.

Inmiddels hebben NPO, RTL en SBS, en de TV fabrikanten LG, Philips, Samsung, Sharp en Sony zich al als actief lid bij het forum aangemeld.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.