Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Harde schijven kunnen veel efficiënter werken met hitte’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 10 februari 2012 08:02 uur

Traditionele harde schijven die met magnetisme werken, kunnen mogelijk tot honderden keren sneller informatie verwerken dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om data op te slaan met behulp van hitte, in plaats van magnetische velden.

“Eeuwenlang gingen we ervan uit dat hitte magnetische velden alleen kan verstoren, maar we hebben het tegendeel nu bewezen. Hitte kan gebruikt worden om informatie op een magnetisch opslagmedium te bewaren”, zo stelt de Alexey Kimel, onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen tegenover The Engineer. Dit werd vooralsnog als onmogelijk beschouwd.

Kimel is een van de onderzoekers die hieraan heeft meegewerkt. Bij het onderzoek werkte hij onder andere samen met onderzoekers uit Nederland, Oekraïne, Rusland, Japan en Zwitserland.

Magnetisme
Traditionele harde schijven creëren een extern magnetisch veld om de harde schijf om de richting van de magnetische kop te bepalen. Hoe sterker die magnetische velden zijn, hoe sneller data kan worden opgeslagen.

Het is de onderzoekers nu gelukt om de magnetische kop te laten draaien en data op te slaan door gebruik te maken van ultrakorte (van een picoseconde) hittepulsen.

Dankzij de nieuwe methode kunnen grote hoeveelheden aan informatie veel sneller worden opgeslagen dan met de huidige technologieën. Ook zouden hierdoor computers met deze technologie veel energiezuiniger zijn dan pc’s met de huidige technologie, zo stellen de onderzoekers. Want omdat er geen magnetische velden hoeven te zijn, is het energieverbruik veel lager.

De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in Nature Communications.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.