Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

dotMobi landrush 26 september

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 september 2006 09:33 uur

Op 26 september is het zover, vanaf dat moment zal het mogelijk worden om .mobi-domeinnamen, die specifiek voor mobiel gebruik bedoeld zijn, te registreren. Wat mij opvalt is dat .mobi helemaal niet lijkt te leven in Nederland. Naast een conculega blogger namespace.nl en HostWise lijkt het echt niemand wat te interesseren.

Daarnaast kom ik bij nog geen enkel webhosting bedrijf een verwijzing op de website tegen naar het feit dat er binnenkort .mobi-domeinnamen kunnen worden geregistreerd. Het nadeel van .mobi is natuurlijk wel dat een website specifiek geoptimaliseerd dient te zijn voor mobiel-gebruik, dus voldoen aan de XHTML MP standaard.

Als laatste zijn de .mobi-domeinnamen ook flink prijzig. Tijdens de landrush zullen .mobi-domeinnamen bij de goedkoopste aanbieder die ik ken 38 euro gaan kosten, waarbij een minimale registratieperiode van 2 jaar geldt. Nadat de landrush voorbij is op 10 oktober, kunnen .mobi-domeinnamen voor 24 euro worden geregistreerd met eveneens een minimale registratieperiode van 2 jaar.

Terwijl ik dit artikel schreef had kreeg ik een antwoord over .mobi-domeinnamen terug van een grote ISP, op de vraag of het mogelijk zal zijn om .mobi-domeinnamen te registreren: Nee, gezien het weinige animo gaan wij niet meedoen aan deze nieuwe domein landrush.

Gaan jullie de registratie van .mobi-domeinnamen aanbieden of zijn jullie van plan om zelf .mobi-domeinnamen te registreren?

Frank, 19 september 2006 10:17 am

Zelf registreren denk ik niet. Aanbieden: het staat niet op onze website (misschien zet ik het er straks op), maar wij gaan het wel aanbieden, zowel in landrush als erna.

E.S. Kosters, 19 september 2006 11:17 am

Heb nog geen enkele klant gehoord dat deze interesse erin heeft. Zal me er dus ook niet in verdiepen voordat er iemand komt met deze vraag. Ik vindt het zelf ook niet een echt super tld.

Thijs, 19 september 2006 11:30 am

Dat er zo weinig interesse is in de .mobi-extensie is eigenlijk gemakkelijk te verklaren. De doelgroep is veels te klein en de kosten voor de benodigde investeringen te hoog. In eerste instantie zijn het de oprichters zelf (de telecombedrijven) en wellicht aanbieders van mobiele content voor wie het interessant is om een .mobi te claimen. Ook de speciale eisen die aan de content gesteld zijn vormen een barrière.

In de toekomst, als het mobiele internet een veel belangrijkere rol speelt dan nu het geval is, wordt het voor “normale” bedrijven pas interessant om een .mobi te registreren.

CCC Hosting, 22 september 2006 12:17 am

Na alle ellende die eurid heet durf ik geen landrush meer aan.
bovendien moet ik nog zien of .mobie populair gaat worden.

E.S. Kosters, 27 september 2006 5:02 pm

Eerste klant heeft er interesse in getoond. En ik biedt ze vanaf nu dan ook aan.

Frank, 28 september 2006 8:03 am

Wij hebben ongeveer 15 namen geregistreerd voor klanten tijdens de landrush. Er stonden er 25 in onze wachtrij. Best een goed resulstaat dus. Of er snel sites op komen, is een andere zaak natuurlijk...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.