Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Megawatt lijkt de nieuwe maatstaf voor datacenters

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 20 februari 2012 08:08 uur

Een aantal datacenterbedrijven is gestart met het vermelden van de omzet en het aantal servers per megawatt elektriciteit. Daarmee lijkt een belangrijke trend te zijn gezet.

Zowel Rackspace als de Telecity Group kwamen afgelopen week met financiële cijfers over het vierde kwartaal en het hele jaar 2011. Daarbij maakte Rackspace bekend dat het helemaal is overgestapt op het vermelden van de omzet in combinatie met het aantal servers per megawatt (MW), in plaats van het aantal vierkante meters.

Volgens Rackspace is het aantal megawatts dat gecontracteerd is en het totaal aantal beschikbare megawatts waardevoller om te vermelden, dan het aantal vierkante meters. “Wij geloven dat elektriciteit een betere maatstaf is om onze capaciteit te meten”, zo schrijft het bedrijf in het jaarverslag.

Rackspace had in het vierde kwartaal 48,2 megawatt onder contract, waarvan 20,9 megawatt ook echt werden gebruikt. Die 20,9 megawatts waren nodig om 79.000 servers voor stroom te voorzien. Voor elke megawatt die aan energie werd verstookt, ontving Rackspace ongeveer 55 miljoen dollar aan omzet. Een jaar eerder was dat nog 53 miljoen dollar.

Telecity
Ook bij de Telecity Group wordt sinds een jaar steeds meer nadruk gelegd op het belang van het aantal megawatts. Telecity noemt echter ook nog het aantal vierkante meters.

In heel Europa heeft Telecity nu ongeveer 124 MW aan vermogen beschikbaar als alle klantruimte bezet is. Een jaar eerder was dat nog 107 MW. Van de 124 MW was aan het einde van het vorig jaar 56 MW in gebruik en nog 68 MW beschikbaar.

De gemiddelde omzet per vierkante meter steeg bij Telecity gedurende het afgelopen jaar met 6,2 procent tot 4.395 pond (ca. 5300 euro).

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.