Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Jaloers op de Britten (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 1 maart 2012 08:01 uur

In 2010 maakte de Britse regering bekend dat 2015 het land over de beste breedbandverbindingen van de hele Europese Unie zou beschikken. Om dat ambitieuze doel mogelijk te maken werd geld toegezegd aan marktpartijen zodat deze ook coax, xdsl of glas in de dunbevolkte gebieden zouden aanleggen. Dat bedrag is indertijd vastgesteld op 530 miljoen pond, bijna 700 miljoen euro, dus een aanzienlijk bedrag.

De tijd heeft niet stilgestaan en zowel de politiek als de economie op het eiland is inmiddels compleet anders dan toen deze plannen voor het eerste werden gelanceerd. Om die reden, en omdat met wil weten wat op dit moment de stand van zaken is, heeft het Britse Hogerhuis, vergelijkbaar met onze Eerste Kamer een onderzoek gelanceerd. Formeel heet het the Committee want to find out more about the thinking behind and progress with the Government’s broadband strategy. Wij zouden zeggen, ze willen het naadje van de kous weten.

Opgeroepen te reageren zijn bedrijven en burgers die deze materie aangaat, dat lijkt mij zo ongeveer iedereen te zijn. De onderwerpen waarover men meer wil weten zijn:

  • welke veranderingen kunnen we de komende periode verwachten en houdt het 2015 plan daar rekening mee;
  • is de investering die de overheid doet zowel economisch als sociaal verantwoord;
    zijn de plannen wel ambitieus genoeg;
  • wat kan de overheid zelf doen om het proces te versnellen dan wel te realiseren.

Naast consumentenorganisaties en vertegenwoordigers van het platteland hebben ook de Britse ISP organisaties aangegeven de vragenlijsten te zullen invullen. Wat daarvan opmerkelijk is, is dat ISPA niet alleen accesspartijen vertegenwoordigt. ISPA behartigt namelijk ook de belangen van b2b- en hostingpartijen.

Op die situatie mogen we in Nederland best wel jaloers zijn. Hoe vaak gebeurt het hier dat de politiek – laat staan de Eerste Kamer – marktpartijen vraagt naar de mening over het internetbeleid van de overheid? Als dat al gebeurt zie je voornamelijk accesspartijen en telco’s reageren. B2b is traditioneel het ondergeschoven kindje, want internet wordt door onze politiek toch primair gezien als een consumenten aangelegenheid.

Wat de Britse Lords met het onderzoek (pdf) demonstreren is dat daar het besef leeft dat internet niet alleen als vanuit het gebruikersperspectief moet worden gezien. En ook al hebben we in Nederland geen vergelijkbare subsidieregeling voor breedband op het platteland, een dergelijk onderzoek lijkt mij wel nuttig. Tenminste als dan net als in Groot-Brittannië alle belanghebbenden reageren.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...