Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Heeft Rusland Georgië ook met DDOS-aanvallen bestookt?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 augustus 2008 08:06 uur

De afgelopen dagen lag Georgië onder Russisch vuur, naast de kogels en bommen die ook een Nederlandse journalist fataal zijn geworden, beschuldigd Georgië Rusland er ook van een digitale oorlog gevoerd te hebben, met als doel om Georgische (overheids) websites plat te leggen. Gezien dit gelukt is heeft de Georgische president Mikheil Saakashvili een alternatieve website ingericht bij Google Blogspot:

A cyber warfare campaign by Russia is seriously disrupting many Georgian websites, including that of the Ministry of Foreign Affairs. If you cannnot access official Georgian government websites, please go to the following sites for the latest official Government of Georgia news.

De aanvallen zijn bevestigd door Shadowserver Foundation, dat onderzoek doet naar ‘de duistere zijde’ van het internet. Volgens Shadowserver werden de website van de Georgische president Mikheil Saakashvili (www.president.gov.ge) en andere Georgische overheids websites op 20 juli dit jaar al met DDOS-aanvallen bestookt, die snel weer voorbij waren, omdat de enige Command & Control server die de aanval orkestreerde offline werd gehaald.

Toen Rusland echter Georgië binnenviel begonnen ook de DDOS-aanvallen weer, dit keer echter veel heviger met veel meer Command & Control servers, waarvan er volgens Shadowserver tenminste 6 werden ingezet om Georgische websites aan te vallen die niet van de overheid zijn. Ondanks dat de DDOS-aanvallen op het zelfde moment zijn begonnen als de Russische inval in Georgie denkt Shadowserver niet dat de Russische overheid achter de aanvallen zit noch heeft Shadowserver vermoedens over de identiteit van de daders.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.