Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kijk uit voor dataverlies via e-waste (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 15 maart 2012 08:02 uur

In januari van dit jaar het het Europees Parlement ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie tot aanscherping van de richtlijn e-waste (WEEE). De herziene richtlijn moet ervoor zorgen dat tegen 2020 85 procent van al het elektronische afval in de EU wordt gerecycled. Dat dient twee doelen: het tegengaan van export van afval naar derdewereldlanden waar de arbeidsomstandigheden minimaal zijn en voorkomen dat waardevolle grondstoffen verloren gaan.

Doordat de prijzen voor koper, goud en al die andere zeldzame metalen de laatste jaren zo omhoog zijn gegaan, was er in en buiten het EP makkelijk een grote meerderheid te vinden voor het plan. De enige partijen die tegenspartelden waren vertegenwoordigers van winkelketens die zich zorgen maakten over de plicht naast kapotte wasmachines nu ook defect klein witgoed te moeten aannemen.

Nergens in de verslagen over de onderhandelingen is trouwens nog de derde reden genoemd waarom het inzamelen van oude elektronica en vervolgens professioneel verschroten en recyclen zo nuttig is. En dat is het argument dat veel e-waste inmiddels data bevat die waardevol kan zijn.

De meeste it-bedrijven laten via een brancheregeling oude servers al ophalen en daarna kundig verwerken. En voor harde schijven bestaan al jaren weer andere methoden. Daarmee wordt voorkomen dat klantdata in verkeerde handen komt. Maar hoe zit dat met al die andere apparaten in kantoren die gegevens bevatten, worden die allemaal kundig kapot gemaakt en wordt alle data doeltreffend gewist?

Recent heb ik mijn eigen multifunctionele printer vervangen. Voordat ik de machine bij het afvalverzamelpunt aanbood liep ik voor de laatste keer alle menu’s in het display door. En dat was maar goed ook, een complete log van alle ontvangen en verzonden faxen van tenminste 5 jaar bleek nog oproepbaar. Die ervaring deelde ik samen met deze link kort daarop met een klant. Voor hem was dat reden om toch nog eens goed na te gaan over hoe zijn bedrijf dergelijke machines na afschrijving behandelt, temeer daar zijn bedrijf klanten heeft in wat heet gevoelige sectoren.

Wat dat betreft is de komst van de herziene WEEE-richtlijn een welkome ontwikkeling, omdat daarmee meer mogelijkheden komen met name het kleingoed – ook op kantoor – op een betere en veiligere manier verwerkt te krijgen. Tot die tijd is het extra goed opletten wat je met de oude fax of het oude antwoordapparaat doet, als je dat tenminste nog niet deed.

ISPam.nl Job board

Mark, 15 maart 2012 10:56 am

Dit filmpje is wel toepasselijk:

http://www.youtube.com/watch?v=iC38D5am7go

Het laat zijn dat elk kopieerapparaat een hdd heeft.

Rashid Niamat, 15 maart 2012 1:09 pm

Dank voor je link, het illustreert heel duidelijk wat de gevaren zijn bij grote machines.
Of de goedkopere multifunctionals ook een harde schijf hebben waag ik te betwijfelen. Daarvoor zijn ze in de regel te goedkoop en vooral te klein. Of wordt daar gebruik gemaakt van ram/rom opslag?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: Nicht meine PreisklasseEs gibt so viele tolle Weine im zweistelligen bereich das ich auf alles darÃ...

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...