Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ict-uitgaven dalen in 2012, cloud computing is positieve uitzondering

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 5 maart 2012 08:03 uur

Als het kabinet de extra bezuinigingen van 9 miljard euro doorzet, krimpt de ict-sector dit jaar waarschijnlijk met 2,4 procent. Cloud computing is echter een van de weinige goeimarkten binnen de sector.

De verwachte krimp in de ict-sector is naar verwachting het sterkst in de telecommarkt met een daling van 2,9 procent. De it-markt (hardware, software en diensten) krimpt met 1,8 procent, zo heeft onderzoeksbureau AME Research berekend.

Minder hardware, meer software
Het krimpen van de ict-bestedingen heeft diverse oorzaken. Zo nemen volgens de onderzoekers de uitgaven aan hardware af door minder verkopen en lagere prijzen in de consumentenmarkt. Aan software wordt wel meer uitgegeven, maar daar blijft waarschijnlijk steken op een groei van 1,9 procent door bezuinigingen bij overheden en bedrijven en lagere bestedingen aan systeemsoftware.

Dit beeld werd eind januari al bevestigd door de Ernst & Young ICT Barometer. Toen werd geconstateerd dat vooral bij overheidsorganisaties van 500 werknemers of meer de bestedingen aan hardware en software worden teruggeschroefd. Dat is opvallend omdat bij de bezuinigingen tijdens de vorige crisis van 2009 de ict-bestedingen nog werden ontzien.

Cloud computing
Overigens wordt cloud computing in de markt met afstand als de grootste groeiposten binnen het ict-budget beschouwd. Ook voor nieuwe investeringen in productiviteit verbeterende applicatiesoftware en apps is nog wel geld. Consultancy en (interim) management zijn uit de gratie.

De onderzoekers van AME eindigen echter met een positieve boodschap: “Waarschijnlijk zal 2013 tot een opleving leiden omdat dan de bedrijfsinvesteringen en de export weer toenemen.”

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.